Wykonanie
Składniki:450 g
mąki pszennej typu 1850,100 g
mąki pszennej typu 450,150 g
mąki pszennej typu 650,ok 400 ml
wody,50 g roztopionego
masła,10 g suchych
drożdży instant,1,5 łyżeczki
soli,1,5 łyżeczki
cukru.Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy, aż uzyskamy gładką kule. Ciasto przekładamy do naczynia lekko wysmarowanego
oliwą i odstawiamy na 1,5-2 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na 9 części. Z każdej formujemy gładką kulkę, którą
potem turlamy, by powstał wałeczek. Następnie spłaszczamy ją dłonią i robimy nacięcie.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie
grahamki możemy posmarować roztrzepanym
jajkiem połączonym z
wodą (1:1) i posypać np.
sezamem,
makiem itp... Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 30 minut.