Wykonanie
Poziom trudnościPad thai z
kurczakiem – jedna z wersji znanego na całym świecie tajskiego, szybkiego dania. Pad thai można podawać również z
krewetkami lub w wersji wegetariańskiej z
tofu. To danie wyróżnia się kilkoma zaletami. Po pierwsze smak – słodko-kwaśny, ze świeżymi
kiełkami,
kolendrą i pokrojonym
szczypiorem od
dymki. Po drugie czas przygotowania, wyjątkowo krótki (oczywiście jeśli zamarynujemy
kurczaka z wyprzedzeniem) – w 20 minut mamy gotowe danie, czyli kolejny, pyszny, domowy fast food. Po trzecie, przygotowując pad thai każdy jedzący może zdecydować jak ostra ma być jego porcja. Pad thai to pyszne, sycące danie.Porcja dla 2-3 osóbSkładniki:
Mięso i marynata:2
piersi z kurczaka (ok. 300 gram)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
oleju arachidowegoPozostałe składniki:2 łyżeczki pasty z tamaryndowca2 łyżeczki
brązowego cukru½ pęczka
szczypioru od
dymki1 garść
kiełków fasoli mung1
jajko150 gram
makaronu ryżowego (wstążki)1 garść świeżej
kolendry2 łyżki
orzeszków ziemnych½
limonkiSposób przygotowania:Orzeszki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i potłuc w moździerzu.
Dymkę pokroić w ok. 1 cm paski,
kolendrę posiekać.
Piersi kurczaka pokroić w cienkie paski.
W misce wymieszać
sos sojowy,
sos rybny i
olej arachidowy, dodać pokrojonego
kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie
mięso wraz z marynatą usmażyć w mocno rozgrzanym woku.
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Gdy
mięso się zetnie dodać pastę z tamaryndowca oraz
cukier.
Wszystko wymieszać, dodać
dymkę, następnie
kiełki. Wszystko chwilę smażyć.
Do smażących się składników wbić
jajko. Zostawić na moment, by
białko mogło się ściąć, następnie energicznie zamieszać.
Na koniec dodać ugotowany, odcedzony
makaron, wymieszać.
Pad thai podawać gorący posypany
kolendrą, pokruszonymi orzeszkami i ćwiartką
limonki.
Smacznego!