ßßß
Składniki na ciasto4 szkl mąki4 jajka200 g masła lub margaryny1 szkl cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka kwaśnej śmietanySkładniki na masę1kg sera3 jajkabudyń waniliowy mały1/2 szkl mleka1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 szkl cukrucukier waniliowy duży100g masłaWarstwa kokosowa100g wiórek kokosowych2 łyżki cukru2 łyżki miodu50g masłaDo dekoracji50g białej czekolady2-3 łyżki śmietany 30%Sposób przygotowania przepisuPrzygotowanie ciasta: Masło lub margarynę posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli , dodać do posiekanego masła , zagnieść ciasto. Gotowa schłodzić około 60 minut. Ciasto podzielić na 3 części, upiec 3 placki jednakowej wielkości , forma o wymiarach 24/35 cm , piec na złoty kolor.Masa serowa: Do sera dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,masło, zmiksować dokładnie blenderem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się rzadka.W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną, wlać do sera , cały czas mieszając zagotować. Gorącą masą przełożyć plackiWarstwa kokosowa: Wszystkie składniki wymieszać , podgrzewać na małym ogniu mieszając podsmażyć , aż kokos się zrumieni. Podsmażony kokos wyłożyć na gotowe ciasto. Czekoladę połamać , dodać śmietanę i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.PoradyGotowe ciasto najlepiej jest włożyć do pojemnika na ciasto lub owinąć lnianą ściereczką i odstawić do drugiego dnia, aby placki zmiękły.Jeśli kokos jest zbyt sypki można dodać więcej miodu.

