ßßß
Z podanych poniżej składników możesz upiec dużą babę na Wielkanocny stół lub letni podwieczorek. Jeśli mogę mieć jakiekolwiek rady co do technicznego przygotowania ciasta ucieranego oto one: po pierwsze masło powinno być bardzo miękkie, po drugie cukier puder sprawdzi się o niebo lepiej niż kryształ (nawet drobny). Dlaczego? Szybko się rozpuści i nada ciastu gładką konsystencję – charakterystyczne chrupanie i grudki powstają gdy cukier kryształ podczas ubijania nie rozpuści się w masie. Po trzecie jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby w cieście nie powstały grudki, jeśli zapomniałaś/eś je wyciągnąć wcześniej lub wręcz przeciwnie zamierzasz upiec spontaniczną babkę (ja często tak miewam) włóż je na 10 minut do ciepłej wody. To tyle. Reszty dowiesz się z poniższego przepisu.
Składniki na 8 sztuk:125 g miękkiego masła125 g cukru pudru4 jajka rozm. L150 g mąki tortowej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoskórka z 1 cytrynyPrzygotowanie:Miękkie masło ubij na puszystą masę, gdy zacznie się puszyć wsyp cukier puder.Następnie dodawaj po jajku, wbijając każde następne, gdy wcześniejsze połączy się z masą.Na końcu przesiej do masy jajecznej mąkę z proszkiem i dodaj skórkę z cytryny (wcześniej umyj i sparz owoc wrzątkiem).Przelej ciasto do foremek do babeczek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja miałam silikonową łączoną formę do babeczek) lub do foremki do muffinek wyłożonych papilotkami.Piecz ciastka 30 minut w 170 stopniach.Sprawdź babeczki wykałaczką, jeśli wbity w nie patyczek wychodzi suchy babeczki są gotowe, jeśli nie, piecz je jeszcze 5 minut.Wyjmij babeczki z pieca, wystudź je i udekoruj wedle swojego widzi mi się, np. lukrem lub czekoladą, a później kolorowymi bakaliami lub posypkami.
Wesołych Świąt !