ßßß
Składniki na formę babkową o średnicy 20 cm:2 szklanki mąki tortowej1 szklanka cukru pudru4 jajka125 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytryna1 budyń cytrynowy lub waniliowyMasło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Do utartej masy dodajemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i mieszamy tak, aby nie było grudek. Białka miksujemy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - najlepiej ręcznie, aż piana wymiesza się z masą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie była to foremka silikonowa, jeśli przekładacie do zwykłej, dobrze jest ją obsypać bułką tartą ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.W tym przypadku do polania babki użyłam lukru królewskiego, który dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Był to lukier truskawkowy - bardzo fajny i plastyczny. Smacznego !!!