ßßß
Pasta z pomidorów jest naprawdę przepyszna. Połączenie suszonych pomidorów w oliwie i zielonych oliwek zawsze wychodzi daniom na dobre – jeśli nie jadałaś/eś makaronu z oliwkami i suszonymi pomidorami koniecznie go spróbuj. Wracając do jajek, jajka z pastą to pyszna i bardzo elegancka przystawka . Świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale też na komunii czy koktajl party. Na eleganckim przyjęciu możesz zastąpić jajka kurze jajami przepiórczymi, będzie jeszcze bardziej elegancko, małe jajeczko będzie uroczym finger food ‚em na jeden kęs.Składniki:10 jajek ugotowanych na twardopasta:250 g słoik suszonych pomidorów w oliwie3 łyżki majonezu150 g zielonych oliwek bez pestek1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka kaparówświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki pasty zmiksuj z 2-3 łyżkami oliwy spod pomidorów. Dopraw pieprzem. Oliwki są dość słone więc dodatek soli nie będzie konieczny, ale jeśli Twój smak podpowiada Ci inaczej – idź za intuicją. Schłódź pastę i nadziewaj nią ugotowane jajka przekrojone na pół.Jak wspominałam, pastę możesz wymieszać z żółtkami i wypełnić korpusy z białek lub nałożyć krem na połówki jaj z żółtkami.
Rada:Pastę możesz podać jako samodzielny dodatek do:pieczywa,warzyw w słupkachtostówserówsałatek