ßßß
Składniki na 12 sztuk:2 duże jajka1/3 szklanki drobnego cukru1/2 szklanki mąki1/2 szklanki stopionego masła (1/2 kostki – 100 g)1 łyżeczka ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solidodatki:biała czekolada lub czekolada karmelowakolorowa posypka
Przygotowanie:Stop i wystudź masło – zrób to powoli, aby go nie spalić. Jajka ubij na wysokiej mocy miksera z cukrem, solą, wanilią i skórką, na jasny i puszysty kogel-mogel.Następnie dodawaj stopniowo mąkę, w 2-3 turach, dokładnie mieszając ciasto.Gdy masa się połączy, wlej masło i wymieszaj ciasto, ale tylko do połączenia się składników.Przelej ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek do magdalenek (zazwyczaj to jedna blacha z wgłębieniami na ciastka) i piecz ciastka w 160 stopniach góra-dół przez 15-20 minut – czas pieczenia zależy od mocy piekarnika.Wyjmij babeczki z piekarnika i wystudź.Czekoladę stop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a posypkę wysyp do miseczki.Zanurzaj magdalenki w czekoladzie po czym wkładaj do posypki. Gdy czekolada zastygnie podawaj je z mlekiem.Wesołych Świąt !