Wykonanie

Jeśli połączenie
jabłek i
syropu klonowego to Wasze smaki, będziecie w siódmym niebie ;-). Delikatnie kremowy sernik o wyraźnym aromacie
syropu klonowego z pysznymi, lekko karmelizowanymi
jabłkami. Na szybkim,
ciasteczkowym spodzie. Wspaniały jesienny podwieczorek!Porada: zamiast
syropu klonowego można użyć golden
syropu lub
miodu (jeśli lubicie, sernik z
miodem będzie smakował zupełnie inaczej!). Polecam użyć dobrej jakości
twarogu do sernika. Jeśli używacie
twarogu wiaderkowego zerknijcie na ranking
serów z wiaderek . Użycie gorszej jakości, rzadkiej masy serowej może spowodować, że sernik się nie uda - masa serowa i tak jest dość płynna przez dodatek
syropu klonowego.Składniki na spód:160 g
ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianychpół łyżeczki
cynamonu40 g
masła, roztopionego
Ciastka,
cynamon i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajkapół szklanki (125 ml)
syropu klonowego + dodatkowy
cukier do smaku /niekoniecznie, ⇒ przeczytaj najpierw przepis/1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Zmiksowaną masę
serową skosztować - jeśli po dodaniu
syropu klonowego będzie mało słodka dosłodzić zwykłym
cukrem (dodałam 2 łyżki).Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC w kapieli
wodnej* przez około 50 - 55 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić przez kilka godzin.3
jabłka, twarde i soczyste2 łyżki
masła4 łyżki
syropu klonowegoszczypta
soliJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części.
Masło roztopić na patelni. Dodać
jabłka i podsmażyć na średniej mocy palnika przez kilka minut do ich zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Dodać
syrop klonowy i
sól i smażyć dalej, mieszając, do zmięknięcia
jabłek (około 3 minut). Zdjąć z palnika.
Jabłka (mogą być ciepłe) wyłożyć na wystudzony sernik i podawać.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).
