Wykonanie

W ścisłej czołówce mojej listy ulubionych szefów kuchni znajduje się
między innymi
Anna Olson, którą darzę wielką kulinarną miłością, odkąd po raz pierwszy zobaczyłam, jak robi swój apple pie – najbardziej apetyczny
jabłkowy placek, jaki kiedykolwiek widziałam :) Teraz, gdy wreszcie mam jej książkę „Back to baking”,
będę Was pewnie zasypywać jej przepisami ;)Na początek
ciasteczkowa wersja popularnych
cynamonowych bułeczek – kruchutkie, słodkie i baardzo aromatyczne
cynamonowe spiralki. Jak dla mnie najlepsze z
kubkiem kawy, ale z gorzką
herbatką też smakują wspaniale.Polecam :)* przepis oczywiście z „Back to baking” Anny Olson

Składniki na około 60
ciasteczek:2 szklanki + 4 łyżeczki
mąki pszennej1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 łyżeczki
soli210g niesolonego
masła, schłodzonego (nie powinno być bardzo zimne, więc najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed pieczeniem)2 łyżki
śmietany kremówkiNa nadzienie:1 szklanka jasnego
brązowego cukru (użyłam muscovado)2 łyżki (około 30g) miękkiego niesolonego
masła2 łyżki
syropu klonowego (możecie zastąpić golden
syrupem)1 łyżka
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
cynamonuWykonanie:W dużej misie lub w malakserze (foodprocesorze) wymieszaj dokładnie
mąkę,
cukier oraz
sól.Dodaj
masło i mieszaj, aż zaczną się tworzyć grudki. Wtedy wlej kremówkę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.Ciasto podziel na dwie równe części i każdą
owiń szczelnie folią spożywczą. Odłóż je na bok (nie do lodówki).Przygotuj masę
cynamonową mieszając wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aż się połączą.Rozwałkuj jedną część ciasta na blacie lekko oprószonym
mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm.Wyłóż na ciasto połowę masy cynamonowej i rozsmaruj dokładnie (najlepiej zrobić to zwilżoną
wodą szpatułką).
Zwiń prostokąt ciasta w ciasny rulonik wzdłuż dłuższego
boku (jak roladę),
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.Tak samo zrób z drugą połową ciasta.Schłodzone ciasto pokrój w plastry o grubości około 6mm i układaj w niedużych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piecz około 15 minut w temperaturze 175°C (
ciastka nie powinny być zbyt mocno zarumienione).Wyjmij z pieca i wystudź na blasze.Przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)