Wykonanie
Jeśli lubicie
chałwę i
sezamki to te
ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini .Lubię
mieć w domu zachomikowane jakieś
ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na
kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz
kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze
ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak
ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.

czas przygotowania: 15 minut + czas pieczeniaskładniki na ok. 40 sztuk
ciastek śr.5 cm:150 g miękkiego
masła150 g drobnego
cukru - zwykłego albo trzcinowego1/2 łyżeczki pasty
waniliowe albo ziarenka z połowy
laski waniliiszczypta
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu25 g
śmietanki kremówki 30%270 g
mąki pszennej tortowej





Jak zrobić
ciasteczka chałwowe?Do miski włożyłam miękkie
masło. Ucierałam je drewnianą pałką, razem z
cukrem, aż masa nieco zbielała i nabrała puszystości. Dodałam pastę
sezamową, pastę
waniliową i
śmietankę. Dalej ucierając dosypywałam stopniowo
mąkę przesianą z
cynamonem i
solą. Następnie zagniotłam dość miękkie i plastyczne ciasto.Urywałam nieduże kawałki ciasta i robiłam z nich w dłoniach kulki wielkości małych
orzechów włoskich. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm od siebie. Każdą kulkę spłaszczyłam przyciskając ząbkami widelca.
Ciasteczka piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż były ładnie rumiane. Po upieczeniu
ciastka są delikatne i miękkie więc gdy wyjęłam je z piekarnika pozwoliłam im ostygnąć na blasze i dopiero kiedy stężały przełożyłam na talerz.