ßßß

Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek)200 g półtłustego twarogu w kostce200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabianiamała szczypta soli200 g masła (u mnie 82% tłuszczu)1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl1 jajko klasy Mgruby cukier do posypania ciasteczekpropozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl* zamiast wskazanej przypraw można użyć np. cukru z wanilią itp.Przygotowanie:Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je.Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości).Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika).Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady.
Smacznego