Wykonanie
Nie ma nic cenniejszego niż uśmiech dziecka. A ten zawsze pojawia się na twarzy mojej małej księżniczki, gdy wykrawa domowe
ciasteczka :) Jakże, to cudowny widok gdy moja istotka z tak ogromnym zaangażowaniem i radością wycina kolejne kształty, wybiera nowe foremki... A
potem razem ze mną cieszy się smakiem domowych wypieków. Delikatne
serowe ciasteczka z kruchą
słodyczą i towarzystwo najbliższych... takie dni uwielbiam! A gdy dodam do tego jeszcze filiżankę dobrej, gorącej
czekolady, to uśmiech nie schodzi mi z twarzy do końca dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne
serowe ciasteczka z kruchą
słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie.


Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości
ciasteczek)200 g półtłustego
twarogu w kostce200 g
mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabianiamała szczypta
soli200 g
masła (u mnie 82% tłuszczu)1/3 łyżeczki
mieszanki przypraw Deluxe
jabłko i
cynamon - do nabycia w Lidl1
jajko klasy Mgruby
cukier do posypania
ciasteczekpropozycja podania: z gorącą
czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl* zamiast wskazanej przypraw można użyć np.
cukru z
wanilią itp.Przygotowanie:Do miski wsypujemy 200 g
mąki pszennej. Następnie dodajemy
twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne)
masło, rozdrabniając je.Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe
żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce
mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki
mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej
mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.Z ciasta wykrawamy ulubione kształty
ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Wierzch
ciastek smarujemy delikatnie
białkiem i posypujemy grubym
cukrem (dodaje słodkości).Blaszkę z
ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia
ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości
ciasteczek i piekarnika).Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.Przestudzone
ciasteczka podajemy same, do
herbaty lub gorącej
czekolady.

Smacznego