ßßß Cookit - przepis na Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą

Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic cenniejszego niż uśmiech dziecka. A ten zawsze pojawia się na twarzy mojej małej księżniczki, gdy wykrawa domowe ciasteczka :) Jakże, to cudowny widok gdy moja istotka z tak ogromnym zaangażowaniem i radością wycina kolejne kształty, wybiera nowe foremki... A potem razem ze mną cieszy się smakiem domowych wypieków. Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą i towarzystwo najbliższych... takie dni uwielbiam! A gdy dodam do tego jeszcze filiżankę dobrej, gorącej czekolady, to uśmiech nie schodzi mi z twarzy do końca dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół. Spróbujcie.
Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek)
200 g półtłustego twarogu w kostce
200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania
mała szczypta soli
200 g masła (u mnie 82% tłuszczu)
1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl
1 jajko klasy M
gruby cukier do posypania ciasteczek
propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl
* zamiast wskazanej przypraw można użyć np. cukru z wanilią itp.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je.
Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika).
Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.
Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Delikatne-serowe-ciasteczka-z-krucha-slodycza.html