Wykonanie
Kiedy w końcu nadchodzi czerwiec, na straganie pojawiają się
truskawki, a w chaszczach przy lesie zakwita czarny bez, robię jeden z pierwszych
przetworów sezonu, a zarazem jeden z niewielu
truskawkowych. Ale warto och jak warto!
Dżem z
truskawek z kwiatami czarnego bzu jest piękny, niezwykle aromatyczny i bardzo lubiany przez dzieci.
Mam dziś dla Was muzyczne truskaweczki, łagodne, kojące, spokojne, kołyszące. Posłuchajcie ze mną April
Maze "Strawberry Swing" ...Oczywiście, że czekamy na
truskawki i to niemalże cały rok, a
potem zajadamy się nimi na surowo, w koktajlach, granolach, z
jogurtem,
śmietaną, kapką
miodu, listkami
tymianku. W
sałatce makaronowej i z krwistym
stekiem, z
łososiem albo
mozzarellą, w salsie podanej do pieczonej
fety albo babcinych knedlach z
truskawkami, czy z zielonym młodym
bobem . Ale nie spieszę się z kupowaniem ich, gdy tylko się pojawią. Nie robią na mnie wrażenia
truskawki po 28zł/kg. Opieram się twardo tym po 18zł/kg i dopiero, gdy cena spadnie poniżej 10zł za kilogram kupuję łubiankę na deser. Dawkujemy je sobie powolutku, szukamy najlepszych odmian, najsłodszych
owoców. Prawdziwe szaleństwo w kuchni nastaje, gdy cena
truskawek zbliży się do 5/6zł za kilo. I tyle się ich najadamy, że na dobra chwilę mamy dość. A
potem za rok znów to samo, to nasz coroczny rytuał.
Truskawki są jednymi z nielicznych
owoców, których w zasadzie nie przetwarzam. Owszem suszę
truskawki do granoli i chrupania z kieliszkiem
wina. Suszone
truskawki są pyszne. Jednak jak uwielbiam świeże, soczyste, słodkie
truskawki, tak nie przepadam za jedzeniem o „truskawkowym” smaku.
Truskawkowy sok,
cukierki czy
syrop, a nawet
lody mogą dla mnie nie istnieć. I mam tylko jedną słabość –
truskawki z kwiatami czarnego bzu . Robię je dość rzadko, bo nie każdej wiosny uda mi się nazbierać pięknych baldachów kwiatowych czarnego bzu. Poszukaj ich w swojej okolicy – to dzikie, bezpłatne i pyszne jedzenie. Kwiaty są niesamowicie aromatyczne i pięknie wyglądają w słoikach pełnych truskawkowej czerwieni.
Jeśli mieszkacie na Pomorzu lub Kaszubach, albo będziecie tam wypoczywać w sezonie
truskawkowym, koniecznie poszukajcie
truskawki Kaszëbskô Malëna z unijnym certyfikatem ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne). To odmiana słodkiej deserowej
truskawki o wyjątkowym smaku, uprawiana od lat sześćdziesiątych XX wieku na Kaszubach.
Owoce ma niewielkie, o średnicy ok. 18 mm i zmiennym kształcie – od stożkowo-kulistego do stożkowego. Soczysty i jędrny miąższ przybiera kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego.
Owoce mają intensywny zapach i słodki smak: aromatyczny, zharmonizowany, przypominający leśną
poziomkę. Zawiera więcej
cukrów niż inne odmiany, jest doskonała na
dżemy,
konfitury,
soki. Ja taką
truskawkę jadłam tylko kilka
razy, ot nie zdarza mi się w czerwcu bywać na Kaszubach, ale bardzo tęsknię za jej smakiem.
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu to doskonały jadalny prezent, szczególnie, że nie każdy ma dostęp do kwiatów czarnego bzu, a czasem nie potrafi ich rozpoznać. Ten
dżem smakuje wybornie na grzance z
chałki z kozim
twarogiem albo do deski dobrych
serów, w naleśnikach, czy na gofrach. Zróbcie go koniecznie w tym sezonie!Poniższy przepis pochodzi z mojej pierwszej książki "W słoiku", w której znajdziecie 130 ciekawych pomysłów na skarby zamknięte pod nakrętką.proporcje na 4 słoiki ok 250ml1 kg dojrzałych, słodkich
truskawek, najlepiej Kaszëbskô Malëna ChOG200-250 g
cukruok. 20 g pektyny
jabłkowej100 g kwiatów czarnego bzu (10-12 baldachów)Baldachy kwiatów czarnego bzu rozłóż na 30 minut na gazecie lub papierze i poczekaj, aż wszystkie owady zmienią miejsce zamieszkania. Odetnij małymi nożyczkami kwiatki z gałązek. Odważ 100 g samych kwiatów.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój
owoce na ćwiartki. Przełóż je do garnka z grubym dnem, wymieszaj z pektyną i zagotuj. Dodaj
cukier (na początku mniej) i gotuj 2 minuty na małym gazie. Spróbuj, czy
dżem jest wystarczająco słodki. Jeśli tak, w ostatniej chwili wrzuć kwiaty czarnego bzu i wymieszaj. Nie zdejmując garnka z maleńkiego ognia, napełnij wypieczone słoiki gorącym
dżemem i od razu zakręć. Wystarczy pasteryzacja na sucho pod kocem.