ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kiedy w końcu nadchodzi czerwiec, na straganie pojawiają się truskawki, a w chaszczach przy lesie zakwita czarny bez, robię jeden z pierwszych przetworów sezonu, a zarazem jeden z niewielu truskawkowych. Ale warto och jak warto! Dżem z truskawek z kwiatami czarnego bzu jest piękny, niezwykle aromatyczny i bardzo lubiany przez dzieci.
Mam dziś dla Was muzyczne truskaweczki, łagodne, kojące, spokojne, kołyszące. Posłuchajcie ze mną April Maze "Strawberry Swing" ...
Oczywiście, że czekamy na truskawki i to niemalże cały rok, a potem zajadamy się nimi na surowo, w koktajlach, granolach, z jogurtem, śmietaną, kapką miodu, listkami tymianku. W sałatce makaronowej i z krwistym stekiem, z łososiem albo mozzarellą, w salsie podanej do pieczonej fety albo babcinych knedlach z truskawkami, czy z zielonym młodym bobem . Ale nie spieszę się z kupowaniem ich, gdy tylko się pojawią. Nie robią na mnie wrażenia truskawki po 28zł/kg. Opieram się twardo tym po 18zł/kg i dopiero, gdy cena spadnie poniżej 10zł za kilogram kupuję łubiankę na deser. Dawkujemy je sobie powolutku, szukamy najlepszych odmian, najsłodszych owoców. Prawdziwe szaleństwo w kuchni nastaje, gdy cena truskawek zbliży się do 5/6zł za kilo. I tyle się ich najadamy, że na dobra chwilę mamy dość. A potem za rok znów to samo, to nasz coroczny rytuał.
Truskawki są jednymi z nielicznych owoców, których w zasadzie nie przetwarzam. Owszem suszę truskawki do granoli i chrupania z kieliszkiem wina. Suszone truskawki są pyszne. Jednak jak uwielbiam świeże, soczyste, słodkie truskawki, tak nie przepadam za jedzeniem o „truskawkowym” smaku. Truskawkowy sok, cukierki czy syrop, a nawet lody mogą dla mnie nie istnieć. I mam tylko jedną słabość – truskawki z kwiatami czarnego bzu . Robię je dość rzadko, bo nie każdej wiosny uda mi się nazbierać pięknych baldachów kwiatowych czarnego bzu. Poszukaj ich w swojej okolicy – to dzikie, bezpłatne i pyszne jedzenie. Kwiaty są niesamowicie aromatyczne i pięknie wyglądają w słoikach pełnych truskawkowej czerwieni.
Jeśli mieszkacie na Pomorzu lub Kaszubach, albo będziecie tam wypoczywać w sezonie truskawkowym, koniecznie poszukajcie truskawki Kaszëbskô Malëna z unijnym certyfikatem ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne). To odmiana słodkiej deserowej truskawki o wyjątkowym smaku, uprawiana od lat sześćdziesiątych XX wieku na Kaszubach. Owoce ma niewielkie, o średnicy ok. 18 mm i zmiennym kształcie – od stożkowo-kulistego do stożkowego. Soczysty i jędrny miąższ przybiera kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego. Owoce mają intensywny zapach i słodki smak: aromatyczny, zharmonizowany, przypominający leśną poziomkę. Zawiera więcej cukrów niż inne odmiany, jest doskonała na dżemy, konfitury, soki. Ja taką truskawkę jadłam tylko kilka razy, ot nie zdarza mi się w czerwcu bywać na Kaszubach, ale bardzo tęsknię za jej smakiem.
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu to doskonały jadalny prezent, szczególnie, że nie każdy ma dostęp do kwiatów czarnego bzu, a czasem nie potrafi ich rozpoznać. Ten dżem smakuje wybornie na grzance z chałki z kozim twarogiem albo do deski dobrych serów, w naleśnikach, czy na gofrach. Zróbcie go koniecznie w tym sezonie!
Poniższy przepis pochodzi z mojej pierwszej książki "W słoiku", w której znajdziecie 130 ciekawych pomysłów na skarby zamknięte pod nakrętką.
proporcje na 4 słoiki ok 250ml
1 kg dojrzałych, słodkich truskawek, najlepiej Kaszëbskô Malëna ChOG
200-250 g cukru
ok. 20 g pektyny jabłkowej
100 g kwiatów czarnego bzu (10-12 baldachów)
Baldachy kwiatów czarnego bzu rozłóż na 30 minut na gazecie lub papierze i poczekaj, aż wszystkie owady zmienią miejsce zamieszkania. Odetnij małymi nożyczkami kwiatki z gałązek. Odważ 100 g samych kwiatów.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na ćwiartki. Przełóż je do garnka z grubym dnem, wymieszaj z pektyną i zagotuj. Dodaj cukier (na początku mniej) i gotuj 2 minuty na małym gazie. Spróbuj, czy dżem jest wystarczająco słodki. Jeśli tak, w ostatniej chwili wrzuć kwiaty czarnego bzu i wymieszaj. Nie zdejmując garnka z maleńkiego ognia, napełnij wypieczone słoiki gorącym dżemem i od razu zakręć. Wystarczy pasteryzacja na sucho pod kocem.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2017/06/dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu.html