Wykonanie
18 lutego, 2017 by Magdalena Tomaszewska-BolałekDziś przepis dla wszystkich lubiących leniwe weekendowe śniadania na słodko.Karmelowe pancakes – przepis:150 g
mąki pszennej120 g
śmietany 18%100 ml
mleka40 g
masła50-60 g karmelu solonego2
jajka1 płaska łyżeczka
sodyolej do smażenia
syrop klonowy, karmelDo miski wsypujemy
mąkę,
sodę, dodajemy
jajka, karmel,
masło i
mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na średnio rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju do smażenia wylewamy placki o średnicy 10-12 cm, po czym przykrywamy patelnię szklaną przykrywką. Kiedy wierzchnia warstwa ciasta przestanie być już bardzo płynna przewracamy pancakes na drugą stronę. Ponownie smażymy pod przykryciem. Pancakes podajemy z
syropem klonowym lub karmelem. Świetnie smakują też ze świeżymi
owocami.

Podobne wpisy
Kakaowe pancakes z
pomarańczamiJajka z chorizo i
ziołamiJeon z polskim kimchiTosty z pieczoną polędwiczką wieprzową,
bekonem,
sałatą i
natką pietruszkiKanapka
śniadaniowa z jakiem,
szynką sezonowaną i
oliwkami podana na makaronowej „bułce”