ßßß Cookit - przepis na Walentynki

Walentynki

nazwa

Wykonanie

Długo mnie nie było ale wróciłam :). Właśnie patrzyłam na kalendarz kiedy przypomniałam sobie że już za 22 dni Walentynki, święto zakochanych. Czas wziąć się do pracy i wymyślić jakieś fajne deserki, żeby zaimponować dziewczynie lub chłopakowi. W dzisiejszej propozycji, czekoladowe babeczki. Jak dobrze wiemy czekolada to chyba miłość każdego z nas <3. Baza babeczek jest strasznie słodka ale krem już przebił wszystko, jest mega słodki. Pyszność jest skierowana szczególnie do wielbicieli ogromnych słodkości.
Zaczynamy :)
Składniki na ciasto (ok. 20 babeczek) :
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao,
pół szklanki drobnego cukru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
pól szklanki mleka,
pół szklanki kawy zbożowej (proszek),
pół szklanki oleju,
2 małe jajka,
pół szklanki śmietany 18%,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski odmierzamy mąkę, kakao, cukier, sodę i sól i odkładamy na bok.
Mleko mieszamy lub miksujemy razem z kawą zbożową jak najdokładniej. Dodajemy razem z olejem do sypkich składników i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, jedno po drugim mieszając po każdym. Na koniec dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii.
Ciasto wlewamy do połowy wysokości papilotek.
Pieczemy w 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Składniki na krem:
230 g masła,
1 łyżka kakao,
1/4 szklanki kawy zbożowej,
2,5 łyżki mleka,
1,5 szklanki cukru (jak ktoś woli bardzo słodkie to 2 szklanki),
Ciepłe i mięciutkie masło ucieramy mikserem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy dokładnie do połączenia. Krem wychodzi dość gęsty, tłusty i ciężki więc ciężko wyciska się z rękawa cukierniczego. Ja rozsmarowałam go nożem po zimnych babeczkach. Możemy udekorować kawałkiem czekolady, orzechami, czym chcemy.
Smacznego :)
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/01/czekoladowe-babeczki-walentynki.html