Wykonanie

Długo mnie nie było ale wróciłam :). Właśnie patrzyłam na kalendarz kiedy przypomniałam sobie że już za 22 dni Walentynki, święto zakochanych. Czas wziąć się do pracy i wymyślić jakieś fajne deserki, żeby zaimponować dziewczynie lub chłopakowi. W dzisiejszej propozycji,
czekoladowe babeczki. Jak dobrze wiemy
czekolada to chyba miłość każdego z nas <3. Baza babeczek jest strasznie słodka ale krem już przebił wszystko, jest mega słodki. Pyszność jest skierowana szczególnie do wielbicieli ogromnych słodkości.Zaczynamy :)Składniki na ciasto (ok. 20 babeczek) :1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej,1/3 szklanki
kakao,pół szklanki drobnego
cukru,3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,szczypta
soli,pól szklanki
mleka,pół szklanki
kawy zbożowej (proszek),pół szklanki
oleju,2 małe
jajka,pół szklanki
śmietany 18%,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Do miski odmierzamy
mąkę,
kakao,
cukier,
sodę i
sól i odkładamy na bok.
Mleko mieszamy lub miksujemy razem z
kawą zbożową jak najdokładniej. Dodajemy razem z
olejem do sypkich składników i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy roztrzepane
jajka, jedno po drugim mieszając po każdym. Na koniec dodajemy
śmietanę i ekstrakt z
wanilii.Ciasto wlewamy do połowy wysokości papilotek.Pieczemy w 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Składniki na krem:230 g
masła,1 łyżka
kakao,1/4 szklanki
kawy zbożowej,2,5 łyżki
mleka,1,5 szklanki
cukru (jak ktoś woli bardzo słodkie to 2 szklanki),Ciepłe i mięciutkie
masło ucieramy mikserem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy dokładnie do połączenia. Krem wychodzi dość gęsty, tłusty i ciężki więc ciężko wyciska się z rękawa cukierniczego. Ja rozsmarowałam go nożem po zimnych babeczkach. Możemy udekorować kawałkiem
czekolady,
orzechami, czym chcemy.Smacznego :)

