Wykonanie
«
Tarta dyniowa z pokruszoną
beząOpublikowano 16 lutego 2017 | Autor: KiCZdrowe smarowidło na
oleju kokosowym … wegański
smalec z
ciecierzycy. Nam bardzo posmakował … równie pyszny jak z
soczewicy . Polecam!


Składniki:1 puszka
ciecierzycy (400 g)2 średnie
cebule½ mniejszego
jabłka6 sporych łyżek
oleju kokosowego (można też połowę
oleju zastąpić
olejem rzepakowym, wówczas
smalec nie będzie twardy i nie będzie wymagał podgrzewania przed spożyciem)
sól,
pieprz do smakuszczypta mielonego
chili2 łyżki suszonego
majerankuWykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z płynu i blendujemy (nie musi być dokładnie, mogą być widoczne kawałki
ciecierzycy).
Cebulę drobno szatkujemy,
jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę.
Cebule i
jabłko podsmażamy na
oleju do czasu aż
cebula się zeszkli, dodajemy
sól,
pieprz,
majeranek i
chili. Dodajemy zblendowaną
ciecierzycę, podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowy
smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy do tygodnia w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy, wówczas lekko się smaruje na
pieczywie.Smacznego!


O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.