ßßß Cookit - przepis na Smalec z ciecierzycy

Smalec z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

« Tarta dyniowa z pokruszoną bezą
Opublikowano 16 lutego 2017 | Autor: KiC
Zdrowe smarowidło na oleju kokosowym … wegański smalec z ciecierzycy. Nam bardzo posmakował … równie pyszny jak z soczewicy . Polecam!
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
2 średnie cebule
½ mniejszego jabłka
6 sporych łyżek oleju kokosowego (można też połowę oleju zastąpić olejem rzepakowym, wówczas smalec nie będzie twardy i nie będzie wymagał podgrzewania przed spożyciem)
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego chili
2 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z płynu i blendujemy (nie musi być dokładnie, mogą być widoczne kawałki ciecierzycy).
Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Cebule i jabłko podsmażamy na oleju do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy sól, pieprz, majeranek i chili. Dodajemy zblendowaną ciecierzycę, podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowy smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy do tygodnia w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy, wówczas lekko się smaruje na pieczywie.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/smalec-z-ciecierzycy