Wykonanie

Zdecydowanie mój faworyt wśród smalczyków z grupy tych "nie
mięsnych" ;) Ostatnio pojawiła się na blogu wersja fasolowa (klik) oraz z
kaszy jaglanej (klik). Dzisiejsza moim zdaniem jest najlepsza :) Doskonały smak nadaje mocno podsmażona
cebula i wędzona
papryka. Z kiszonym ogóreczkiem na kromce to duet wprost idealny :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:500g ugotowanej
ciecierzycy (waga już po ugotowaniu) - tj ok. 220 suszonej*3
cebule1/4 szkl
oleju rzepakowego lub
oliwy + do smażenia1/4 szkl letniej
wodysól,
pieprzpapryka wędzonaszczypta
majeranku1/2 drobno startego
jabłka*
Ciecierzycę jeśli jest jeszcze nie ugotowana namoczyć przez noc. Gotować ok. 90 minut do miękkości. Na ok. 30 minut przed końcem gotowania posolić ok 3/4 łyżki. Ugotowaną
ciecierzycę odcedzić i wystudzić.
Ciecierzycę zmiksować na gładko. Dodać
olej i
wodę i zmiksować raz jeszcze.Na rozgrzanym
oleju na patelni podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę. Dodać zmiksowaną
ciecierzycę, starte
jabłko i
przyprawy. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażać całość. Gotowe doprawić na koniec raz jeszcze i przełożyć do słoiczka. Wierzch polać
oliwą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)


