Wykonanie
Duszony
kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do
makaronu ,
ryżu ,
kaszy , a nawet do świeżego
pieczywa . Doskonały na początek tygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego
kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie 😉

Składniki :1 świeży
kurczak50 ml słodkiej
śmietankimąka rozrobiona z
woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki )1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołułyżka
masła do podsmażenia
mięsa – to właśnie
masło, nadaje smak sosu
Kurczaka dzielimy na małe kawałki , płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Podsmażamy na złoty kolor na
maśle , musi się porządnie przypiec . Solimy , dodajemy, pokrojony w cienkie plasterki
czosnek , zalewamy 2 szklankami
wody i dokładamy rozkruszoną kostkę
bulionową ( zamiast
wody można wlać 2 szklanki rosołu ) . Dusimy na małym ogniu około 40 – 45 minut , pilnując żeby
bulion zbytnio nie odparował w razie potrzeby można dolać szklankę
wody lub rosołu . W momencie , kiedy
mięso będzie już miękkie ( sprawdzamy delikatnie nakłuwając widelcem ) , zagęszczamy sos
mąką rozrobioną z
wodą , mieszając ,żeby nie wytworzyły się grudki .
Mąkę dodajemy do momentu ,aż stwierdzimy ,że konsystencja nam odpowiada , dusimy jeszcze 5 minut . Dolewamy
śmietankę , delikatnie mieszamy i wyłączamy gaz . Posypujemy
pieprzem i możemy podawać lub zostawić i odgrzać drugiego dnia 😉 Smacznego !