ßßß
Danie idealne na dzień świętego Patryka, który obchodzony jest w Irlandii 17 marca. Święty Patryk wprowadził chrześcijaństwo na zielonej wyspie, a do wytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :)Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :)

Składniki:250g makaronu np. kolanka1 łyżeczka soliSos szpinakowy:400g mrożonego szpinaku (brykiet)30g margaryny lub masła2 średnie ząbki czosnku100ml słodkiej śmietanki100ml wodySólPieprzDodatkowo:½ szklanki wody1 płaska łyżka mąkiTłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy pod przykryciem.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do chwili gdy będzie miękki, odcedzamy i podajemy z szpinakowym sosem.
R E K L A M A