ßßß Cookit - przepis na Zielona wyspa, czyli makaron z sosem szpinakowym

Zielona wyspa, czyli makaron z sosem szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Danie idealne na dzień świętego Patryka, który obchodzony jest w Irlandii 17 marca. Święty Patryk wprowadził chrześcijaństwo na zielonej wyspie, a do wytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :)
Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :)
Składniki:
250g makaronu np. kolanka
1 łyżeczka soli
Sos szpinakowy:
400g mrożonego szpinaku (brykiet)
30g margaryny lub masła
2 średnie ząbki czosnku
100ml słodkiej śmietanki
100ml wody
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
½ szklanki wody
1 płaska łyżka mąki
Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy pod przykryciem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do chwili gdy będzie miękki, odcedzamy i podajemy z szpinakowym sosem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/03/zielona-wyspa-czyli-makaron-z-sosem.html