ßßß Cookit - przepis na Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
żółtko 2 sztuk
woda 100 mililitrów
sól według uznania
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
podgrzybek świeży lub morożony 250 gramów
kurki świeże lub mrożone 250 gramów
pieczraka świeża 6 sztuk
słodka śmietanka 100 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
sos pieczarkowyTarsmak według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
Smacznego!
Uwagi:
Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Autor: Gastrosfera
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/13024/Tarta-grzybowa-z-sosem-pieczarkowym