ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegogrzyby 500 gramówcebula 3 sztukolej według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniabułka zwykła 1 sztukmąka 600 gramówmasło 2 łyżek stołowychwoda 1 szklanekżółtko 1 sztukgrzyby kurki 300 gramówcebula 1 sztukmąka 2 łyżek stołowychśmietana według uznaniaWykonanie:Uwagi:Farsz: Grzyby uprzednio umyte i oczyszczone kroimy w cienką kostkę,obieramy cebulę i również kroimy w cieniutką kosteczkę, te dwa składniki łączymy i smażymy na patelni z dodatkiem oleju, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażony farsz następnie łączymy z bułką (czerstwą) namoczoną wcześniej w wodzie. Mieszamy (jeżeli farsz będzie rzadki mimo tego że dodaliśmy bułkę , należy dodać do farszu bułkę tartą) Na koniec należy wszystko razem przemielić przez maszynkę. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i wymieszać składniki. Dolać ciepłą wodę, i ciągle mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły gładką jednolitą masę. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrajać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z oliwą. Sos grzybowy: Zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Pokrojone grzyby uprzednio obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną i dodać do grzybków.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: