Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby 500 gramów
cebula 3 sztuk
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
bułka zwykła 1 sztuk
mąka 600 gramów
masło 2 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
żółtko 1 sztuk
grzyby kurki 300 gramów
cebula 1 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
śmietana według uznaniaWykonanie:Uwagi:Farsz:
Grzyby uprzednio umyte i oczyszczone kroimy w cienką kostkę,obieramy
cebulę i również kroimy w cieniutką kosteczkę, te dwa składniki łączymy i smażymy na patelni z dodatkiem
oleju, na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem. Usmażony farsz następnie łączymy z
bułką (czerstwą) namoczoną wcześniej w wodzie. Mieszamy (jeżeli farsz będzie rzadki mimo tego że dodaliśmy
bułkę , należy dodać do farszu
bułkę tartą) Na koniec należy wszystko razem przemielić przez maszynkę. Ciasto: Do miski wsypać
mąkę,
sól, wbić
żółtko, dodać
masło i wymieszać składniki. Dolać ciepłą
wodę, i ciągle mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły gładką jednolitą masę. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie posypanym
mąką. Szklanką wykrajać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę z
oliwą.
Sos grzybowy: Zeszklić
cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Pokrojone
grzyby uprzednio obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości
grzybów. Dodać
przyprawy.
Mąkę rozbić ze
śmietaną i dodać do
grzybków.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: