Wykonanie
W jednym ze swoich programów
Anna Olson prezentowała kuchnię swojej babci nieco przez nią zmodyfikowaną. Domniemam, że babcia Anny była Polką bo oprócz pierogów z
ziemniakami były pierogi na słodko ze
śliwkami, gołąbki i racuchy. Ale wracając do tematu pierogów to tak jak wcześniej
pisałam Anna je nieco zmodyfikowała i dodała
ser cheddar, poza tym samo nadzienie dzięki dodatkowi
masła było bardzo gładkie jak puree. Ciasto na pierogi również inne w przygotowaniu niż to nasze tradycyjne ale równie pyszne, bardzo puszyste i mięciutkie. Całość bardzo smaczna. Przepis
Anna Olson z programu " Fresh " .

Składniki na nadzienie :3 szklanki
ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę1/3 szklanki
masłasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowej1 szklanka startego na dużych oczkach
ostrego sera cheddarZiemniaki gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu i odparowaniu przeciskamy przez praskę do
ziemniaków lub tłuczemy. Do ciepłych jeszcze dodajemy
masło, i gałkę. mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem. Do zimnych już
ziemniaków dodajemy
ser cheddar. mieszamy. Odstawiamy.Farsz można odstawić do lodówki, lepiej będzie się
potem formować pierogi.Ciasto : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu )5 szklanek
mąki2 łyżeczki
soli4
jaja1 szklanka
mleka 2% ( u mnie 1,5 % )3/4 szklanki
wodyMąkę łączymy z
solą. W osobnej misce mieszamy
mleko,
jajka i
wodę. Do mokrych składników dodajemy
mąkę z
solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej
mąki bo moje ciasto było zbyt rzadkie i klejące ).Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć.Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną
mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.Na środek każdego nakładamy nadzienie i lepimy pierogi.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z
cebulką przyrumienioną na
maśle.Smacznego :)