ßßß Cookit - przepis na Rzymskie krokieciki

Rzymskie krokieciki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
masło 100 gramów
jajka 3 sztuk
mąka 200 gramów
woda gazowana 1 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
smalec według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Zmiksować z masłem(100g) i żółtkami, doprawić solą oraz gałką.
Ciasto: mąkę wymieszać z wodą i 3 łyżkami stopionego masła, dodać pianę ubitą z białek i delikatnie połączyć.
Z masy ziemniaczanej formować krokieciki, zanurzać je w cieście, smażyć w głębokim rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym kuchennym ręczniku i podawać z zasmażoną kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: w potrzebie
Data: 2009-05-09
mam pytanie czy któs z was zna potrawe rzymską
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8614/Rzymskie-krokieciki