Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
masło 100 gramów
jajka 3 sztuk
mąka 200 gramów
woda gazowana 1 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
smalec według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Zmiksować z
masłem(100g) i
żółtkami, doprawić
solą oraz gałką.Ciasto:
mąkę wymieszać z
wodą i 3 łyżkami stopionego
masła, dodać pianę ubitą z
białek i delikatnie połączyć.Z masy ziemniaczanej formować krokieciki, zanurzać je w cieście, smażyć w głębokim rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym kuchennym ręczniku i podawać z zasmażoną
kapustą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: w potrzebieData: 2009-05-09mam pytanie czy któs z was zna potrawe rzymskąDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: