Wykonanie
Wspaniałe mini serniczki
czekoladowe z
bitą śmietaną, frużeliną
wiśniową i wiórkami
gorzkiej czekolady. W sam raz na zbliżające się Walentynki lub po prostu na deser bez okazji :-). Serniczki pieczemy bez
spodu, używamy papilotek do babeczek lub muffinów.Składniki na 8 - 9 mini serniczków:300 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie125 g gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 nieduże
jajka100 g drobnego
cukru do wypieków125 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, następnie przestudzić do temperatury pokojowej (powinna pozostać płynna).W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz
czekolady) i zmiksować tylko do połączenia się. Nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Następnie dodać
czekoladę, zmiksować do połączenia.Masę
serową rozdzielić pomiędzy 8 - 9 papilotek (prawie po ich brzegi) ułożonych w formie do muffinów. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć na blat i do końca wystudzić (nie ma konieczności chowania do lodówki, dopiero po nałożeniu
bitej śmietany).Frużelina wiśniowa:250 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatynypół szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyŻelatynę w proszku w proszku zalać 2 łyżkami
wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać
wiśnie z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę ze
skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących
owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
mascarpone, schłodzonego1,5 łyżki
cukru pudruziarenka z połowy
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu.Ponadto:30 g
gorzkiej czekolady startej na tarceWykonanie:Na wystudzone (lub schłodzone) serniczki wyłożyć
bitą śmietanę, na nią położyć łyżkę frużeliny i zetrzeć
czekoladę. Schłodzić i podawać z pozostałą frużeliną.Smacznego :-).