ßßß Cookit - przepis na Chałwowiec

Chałwowiec

nazwa

Wykonanie

Chałwowiec to pyszne ciasto przekładane, składające się z kakaowego blatu oraz dwóch mas: chałwowej i czekoladowej. Przygotowuje się je z dodatkiem żelatyny, dlatego ciasto musi być przechowywane w lodówce, ale i poza nią przez jakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno chałwa, jak i czekolada nie grają tutaj pierwszych skrzypiec, choć masa chałwowa, powstała na bazie serka mascarpone, jest tą, która delikatnie wiedzie prym :)
Ciasto możecie bez zmiany proporcji składników przygotować w formie o wymiarach 23x23cm .
Chałwowiec
Składniki:
CIASTO
3 jajka
3 łyżki (30g) mąki pszennej
3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią lub zwykłego
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ
1/4 szklanki przegotowanej wody lub słabej herbaty
2 łyżeczki cukru
MASA CHAŁWOWA
660g mascarpone
330g chałwy waniliowej
60ml śmietanki 30%
60ml zimnej wody
3 łyżki (30g) cukru pudru
3 łyżeczki (12g) żelatyny
ziarenka z 1 laski wanilii
MASA CZEKOLADOWA
500ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek (60g) cukru pudru
60ml zimnej wody
2 i 1/2 łyżeczki (10g) żelatyny
20g startej gorzkiej czekolady do dekoracji ciasta
Wykonanie:
UWAGA!
Na dzień przed rozpoczęciem przygotowań, ze śmietanki i czekolady należy przyrządzić bazę do masy czekoladowej.
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka umyć i sparzyć, białka oddzielić od żółtek
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- wlać olej, ponownie zmiksować
- do oddzielnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, składniki wymieszać razem
- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając łyżką
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego
- do formy przełożyć masę, wyrównać
- ciasto od razu piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, odkroić od brzegów formy, zdjąć papier ze spodu
- na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto
PONCZ
- w przegotowanej wodzie lub słabej herbacie rozpuścić cukier
- ponczem dokładnie nasączyć ciasto
MASA CHAŁWOWA
- chałwę rozdrobnić, a następnie razem ze śmietanką rozdrobnić blenderem na gładką masę
- jeśli masa nie jest do końca gładka, można ją przetrzeć przez sitko lub pozostawić taką, o ile nie będą nam przeszkadzały w masie kawałeczki chałwy
- mascarpone zmiksować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii
- do mascarpone dodawać partiami chałwę, zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę lekko ostudzić, następnie dodać do niej 1-2 łyżki mascarpone, dokładnie wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty masy, zmiksować
- masę chałwową przełożyć na nasączone ciasto, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
MASA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia
- zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać
- jeśli konsystencja nie jest gładka, przetrzeć przez sitko
- śmietankę wstawić na całą noc do lodówki, dopiero następnego dnia przygotować masę czekoladową
- zimną śmietankę z czekoladą ubić z cukrem pudrem na gęsty krem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, zahartować dodając 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać
- do miksowanego kremu wlać żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników
- masę od razu przełożyć na masę chałwową, wyrównać
- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/09/chawowiec.html