Wykonanie
Chałwowiec to pyszne ciasto przekładane, składające się z
kakaowego blatu oraz dwóch mas: chałwowej i czekoladowej. Przygotowuje się je z dodatkiem
żelatyny, dlatego ciasto musi być przechowywane w lodówce, ale i poza nią przez jakiś czas zachowa swoją formę. Ciasto ładnie się kroi i efektownie wygląda, jest więc idealną propozycją na spotkania rodzinne lub ważne uroczystości. Smaki uzupełniają się, zarówno
chałwa, jak i
czekolada nie grają tutaj pierwszych skrzypiec, choć masa chałwowa, powstała na bazie
serka mascarpone, jest tą, która delikatnie wiedzie prym :)Ciasto możecie bez zmiany proporcji składników przygotować w formie o wymiarach 23x23cm .
ChałwowiecSkładniki:CIASTO3
jajka3 łyżki (30g)
mąki pszennej3 łyżki (30g) domowego
cukru z
wanilią lub zwykłego1 łyżka
kakao1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPONCZ1/4 szklanki przegotowanej
wody lub słabej
herbaty2 łyżeczki
cukruMASA CHAŁWOWA660g
mascarpone330g
chałwy waniliowej60ml
śmietanki 30%60ml zimnej
wody3 łyżki (30g)
cukru pudru3 łyżeczki (12g)
żelatynyziarenka z 1
laski waniliiMASA CZEKOLADOWA500ml
śmietanki 30%100g
gorzkiej czekolady6 łyżek (60g)
cukru pudru60ml zimnej
wody2 i 1/2 łyżeczki (10g)
żelatyny20g startej
gorzkiej czekolady do dekoracji ciasta
Wykonanie:UWAGA!Na dzień przed rozpoczęciem przygotowań, ze
śmietanki i
czekolady należy przyrządzić bazę do masy czekoladowej.CIASTO- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
jajka umyć i sparzyć,
białka oddzielić od
żółtek-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier- do piany dodawać pojedynczo
żółtka, po każdym krótko miksując- wlać
olej, ponownie zmiksować- do oddzielnego naczynia przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao, składniki wymieszać razem- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając łyżką- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego- do formy przełożyć masę, wyrównać- ciasto od razu piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, odkroić od brzegów formy, zdjąć papier ze
spodu- na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto
PONCZ- w przegotowanej wodzie lub słabej herbacie rozpuścić
cukier- ponczem dokładnie nasączyć ciastoMASA CHAŁWOWA-
chałwę rozdrobnić, a następnie razem ze
śmietanką rozdrobnić blenderem na gładką masę- jeśli masa nie jest do końca gładka, można ją przetrzeć przez sitko lub pozostawić taką, o ile nie będą nam przeszkadzały w
masie kawałeczki
chałwy-
mascarpone zmiksować z
cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii- do
mascarpone dodawać partiami
chałwę, zmiksować-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną
żelatynę lekko ostudzić, następnie dodać do niej 1-2 łyżki
mascarpone, dokładnie wymieszać, dopiero wtedy
żelatynę wlać do reszty masy, zmiksować- masę
chałwową przełożyć na nasączone ciasto, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
MASA CZEKOLADOWA-
śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia- zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę, wymieszać- jeśli konsystencja nie jest gładka, przetrzeć przez sitko-
śmietankę wstawić na całą noc do lodówki, dopiero następnego dnia przygotować masę
czekoladową- zimną
śmietankę z
czekoladą ubić z
cukrem pudrem na gęsty krem-
żelatynę zalać zimną
wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną
żelatynę lekko przestudzić, zahartować dodając 1-2 łyżeczki
kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać- do miksowanego kremu wlać
żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników- masę od razu przełożyć na masę
chałwową, wyrównać- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc- przed podaniem posypać wiórkami startej
czekolady