ßßß
Królowa wśród bez. W wersji szwarcwaldzkiej - z frużeliną wiśniową, bitą śmietaną i czekoladą, nie ma sobie równych. Zdecydowanie najlepsza Pavlova, jaką w życiu jadłam! Pavlovej już Wam przedstawiać nie trzeba, chrupka beza z miękkim, piankowym wnętrzem. Prosta w przygotowaniu (wystarczy dobrze ubić białka) i pieczona w obniżonej temperaturze piekarnika. Z dodatkiem najlepszej wiśniowej frużeliny... Smak, który zapamiętacie na długo :-).Składniki na bezę:6 białek350 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejszczypta soliPłaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm.Piekarnik rozgrzać do 180ºC.W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli i ubić je na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i wymieszać.Masę bezową wyłożyć na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać łyżką boki ku górze.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Frużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatynypół szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyŻelatynę w proszku w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę ze skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.Ponadto:150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej80 g gorzkiej czekoladyŚmietanę kremówkę ubić na sztywno.Przygotować czekoladowe rurki. W tym celu czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną, rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednoczesnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.WykonaniePavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć łyżką bitą śmietanę. Po wierzchu polać frużeliną wiśniową (część można zostawić, by nie było Pavlovej zbyt ciężko i podać osobno obok deseru na talerzykach). Udekorować rurkami z czekolady.Smacznego :-).
