Wykonanie
Królowa wśród bez. W wersji szwarcwaldzkiej - z frużeliną
wiśniową,
bitą śmietaną i
czekoladą, nie ma sobie równych. Zdecydowanie najlepsza Pavlova, jaką w życiu
jadłam! Pavlovej już Wam przedstawiać nie trzeba, chrupka
beza z miękkim, piankowym wnętrzem. Prosta w przygotowaniu (wystarczy dobrze ubić
białka) i pieczona w obniżonej temperaturze piekarnika. Z dodatkiem najlepszej wiśniowej frużeliny... Smak, który zapamiętacie na długo :-).Składniki na
bezę:6
białek350 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejszczypta
soliPłaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm.Piekarnik rozgrzać do 180ºC.W misie miksera umieścić
białka ze szczyptą
soli i ubić je na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i wymieszać.Masę
bezową wyłożyć na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać łyżką boki ku górze.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut.
Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Frużelina wiśniowa:250 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatynypół szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyŻelatynę w proszku w proszku zalać 2 łyżkami
wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać
wiśnie z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę ze
skrobią, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących
owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce.Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu.Ponadto:150 ml
śmietany kremówki 30%, schłodzonej80 g
gorzkiej czekoladyŚmietanę kremówkę ubić na sztywno.Przygotować
czekoladowe rurki. W tym celu
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Płynną, rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy
czekolada zastygnie, ale jednoczesnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy
ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z
czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać
czekoladę z blaszki lub blatu.WykonaniePavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć łyżką
bitą śmietanę. Po wierzchu polać frużeliną
wiśniową (część można zostawić, by nie było Pavlovej zbyt ciężko i podać osobno obok deseru na talerzykach). Udekorować rurkami z
czekolady.Smacznego :-).