Wykonanie
Szwarcwaldzka Pavlova, to niesamowity słodki deser, który pokocha każdy lubiący
bezy. Moi goście zawsze są nią zachwyceni .
Składniki:
Beza:6
białek,350g
cukru pudru,1łyżeczka
soku z cytryny (można zamienić 1 łyżeczką
octu winnego),szczypta
soli,1łyżeczka
mąki ziemniaczanej.
W misce ubić wszystkie
białka razem ze szczyptą
soli - musi wyjść sztywna piania. Łyżką powoli dodawać
cukier puder, cały czas miksować.Miksować do momentu aż powstanie sztywna, błyszcząca, bez żadnych grudek piana. Na koniec (nadal miksować) dodać
soku z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną.Gdy masa na
bezę jest gotowa, rozgrzać piekarnik do 180stopni.Blaszkę wysmarować
masłem, wyłożyć papierem i narysować okrąg o średiny ok.22cm. Ja mam pokrywkę od garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :)
Masę
bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut.
Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka.
Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc.Frużelina wiśniowa:250g
wiśni świeżych lub mrożonych,pół szklanki
cukru,1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej
wody,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce
wody,1 łyżeczka
soku z cytryny.
Wiśnie z
cukrem wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia.
Owoce puszczą dużo soku. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać - cały czas garnek ma stać na palniku, dopiero po wymieszaniu zdjąć z palnika.Do rozpuszczonej
żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową
żelatynę dodać do
wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Czekolada:Tabliczka
gorzkiej czekolady.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić piękne rurki z
czekolady, jak również po prostu
czekoladę zetrzeć na tarce.
Krem:150ml
śmietany kremówki 30%, schłodzonej.
Śmietanę ubić na sztywną pianę.Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć
bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na
bezę wyłożyć krem, frużelinę
wiśniową i
czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba
bezę - są ciężkie i
beza zrobi się mokra. Wtedy można na małych talerzykach na daną porcję
bezy dodawać krem, frużelinę i
czekoladę.
Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty .Smacznego!!!