ßßß Cookit - przepis na Szwarcwaldzka Pavlova.

Szwarcwaldzka Pavlova.

nazwa

Wykonanie

Szwarcwaldzka Pavlova, to niesamowity słodki deser, który pokocha każdy lubiący bezy. Moi goście zawsze są nią zachwyceni .
Składniki:
Beza:
6 białek,
350g cukru pudru,
1łyżeczka soku z cytryny (można zamienić 1 łyżeczką octu winnego),
szczypta soli,
1łyżeczka mąki ziemniaczanej.
W misce ubić wszystkie białka razem ze szczyptą soli - musi wyjść sztywna piania. Łyżką powoli dodawać cukier puder, cały czas miksować.Miksować do momentu aż powstanie sztywna, błyszcząca, bez żadnych grudek piana. Na koniec (nadal miksować) dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Gdy masa na bezę jest gotowa, rozgrzać piekarnik do 180stopni.
Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem i narysować okrąg o średiny ok.22cm. Ja mam pokrywkę od garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :)
Masę bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc.
Frużelina wiśniowa:
250g wiśni świeżych lub mrożonych,
pół szklanki cukru,
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Wiśnie z cukrem wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce puszczą dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać - cały czas garnek ma stać na palniku, dopiero po wymieszaniu zdjąć z palnika.Do rozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Czekolada:
Tabliczka gorzkiej czekolady.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić piękne rurki z czekolady, jak również po prostu czekoladę zetrzeć na tarce.
Krem:
150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej.
Śmietanę ubić na sztywną pianę.
Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy można na małych talerzykach na daną porcję bezy dodawać krem, frużelinę i czekoladę.
Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty .
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/szwarcwaldzka-pavlova.html