Wykonanie
Miały wyjść zachwycające, z
bitą śmietaną i
owocami... ale z dodatkiem frużeliny wiśniowej wyglądają trochę krwawo, więc zdecydowałam, że będą idealną propozycją na Halloween ;-). Sporej wielkości gniazdka
bezowe, stanowią wspaniały i smaczny deser :-).Składniki na około 11 gniazdek:4 duże
białka (1
białko o wadze około 40 g)szczypta
soli240 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu winnegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Płaską blaszkę do
ciasteczek włożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny, zmiksować. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego metalową tylką Wilton 1M. Na blaszkę wyciskać w odstępach gniazdka
bezowe: najpierw uformować okrągły spód, następnie ścianki, formując
okręgi.Suszyć w temperaturze 80ºC przez około 4 - 5 godzin.
Bezy powinny pozostać białe i być chrupkie z zewnątrz. Suszone krócej będą lekko ciągnące w środku./bezy można także piec w temperaturze 120ºC przez około 2 godziny/Frużelina wiśniowa:250 g
wiśni (świeżych lub mrożonych)1,5 łyżeczki
żelatyny (6 g)
żelatyny lub 1,5 listka
żelatynypół szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyW małym garnuszku wymieszać
wiśnie z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego
soku wiśniowego i dokładnie wymieszać.Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu-
kisielu.Dodatkowo:150 ml
śmietany kremówki, schłodzonej
Śmietanę ubić do otrzymania gęstego kremu.Wystudzone gniazdka wypełnić
bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć frużelinę w taki sposób, by lekko spływała po gniazdku.Smacznego :-).