ßßß
Miały wyjść zachwycające, z bitą śmietaną i owocami... ale z dodatkiem frużeliny wiśniowej wyglądają trochę krwawo, więc zdecydowałam, że będą idealną propozycją na Halloween ;-). Sporej wielkości gniazdka bezowe, stanowią wspaniały i smaczny deser :-).Składniki na około 11 gniazdek:4 duże białka (1 białko o wadze około 40 g)szczypta soli240 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Płaską blaszkę do ciasteczek włożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego metalową tylką Wilton 1M. Na blaszkę wyciskać w odstępach gniazdka bezowe: najpierw uformować okrągły spód, następnie ścianki, formując okręgi.Suszyć w temperaturze 80ºC przez około 4 - 5 godzin. Bezy powinny pozostać białe i być chrupkie z zewnątrz. Suszone krócej będą lekko ciągnące w środku./bezy można także piec w temperaturze 120ºC przez około 2 godziny/Frużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)1,5 łyżeczki żelatyny (6 g) żelatyny lub 1,5 listka żelatynypół szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyW małym garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego soku wiśniowego i dokładnie wymieszać.Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.Dodatkowo:150 ml śmietany kremówki, schłodzonejŚmietanę ubić do otrzymania gęstego kremu.Wystudzone gniazdka wypełnić bitą śmietaną. Na wierzch wyłożyć frużelinę w taki sposób, by lekko spływała po gniazdku.Smacznego :-).