ßßß
Składniki:5 białek280 g drobnego cukruszczypta soli1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyponadto:200 ml schłodzonej śmietany kremówkiPiekarnik nagrzać do temperatury 160C (góra, dół). Białka, ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.Na papierze narysować okrąg o śr. 20 cm. Wyłożyć na niego pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C. Piec przez 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i tak studzić.Śmietanę ubić na sztywno (nie dodawać cukru)Przygotować frużelinę.
Frużelina:250 g malin mrożonych1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody1/2 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodykilka wiśni (mogą być mrożone) do dekoracjiMaliny zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców. Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać całe wiśnie. Zamieszać. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch polać frużeliną.Stąd pochodzi przepis na frużelinę.