Wykonanie
Zimowy już sernik z nutą
pomarańczową na spodzie
czekoladowym brownie, z frużeliną
żurawinową. Trzy warstwy, choć szybkie i proste przygotowanie. Duża blacha niewysokiej kostki sernikowej. Dodatek lekko cierpkiej i soczystej
żurawiny przełamuje
słodycz sernika - bajka! Sernika z
żurawiną nie powinno zabraknąć na Waszych stołach także w okresie świątecznym :-).Składniki na brownie:120 g
masła200 g
gorzkiej czekolady2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii140 g drobnego
cukru do wypieków65 g zmielonych
orzechów laskowych1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.W naczyniu lekko roztrzepać
jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z
wanilii,
cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Dodać zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia.Masę
czekoladową przelać do formy o wymiarach 30 x 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównać. Piec około 15 - 17 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia (patyczek włożony w w ciasto może być oblepiony od
czekolady, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka mascarpone100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%niepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkaotarta skórka z 1 dużej
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczy lub pół łyżeczki
aromatu pomarańczowego1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanej, przesianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.500 g
żurawiny, świeżej lub mrożonej (wcześniej nie rozmrażamy)2 łyżeczki
żelatyny w proszku (8 g) lub 2 listki
żelatyny5 łyżek
cukrupół szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyŻelatynę w proszku zalać 2 łyżkami
wody, odstawić do napęcznienia.W małym garnuszku wymieszać
żurawinę z
cukrem i
sokiem z
pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru i popekania większości
owoców. Zagotować i gotować przez 3 - 5 minut. Zdjąć z palnika.Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących
owoców, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny, w razie konieczności lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.Przestudzoną frużelinę rozprowadzić po schłodzonym serniku. Schłodzić.Sernik podawać pokrojony w kostkę.Smacznego :-).