ßßß
Połączenie słodyczy białej czekolady z cierpkimi żurawinami w ciężkiej, kremowej masie serowej. Sernik jest niewysoki, słodki i rozpływa się w ustach. Ech, co Wam będę pisać.. zjadłam najwięcej kawałków ;-).Składniki na spód:120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek pełnoziarnistych30 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%130 g białej czekolady, posiekanej1 łyżeczka otartej skórki pomarańczypół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków1 duże jajko150 - 200 g świeżych lub mrożonych żurawinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.W misie mikera umieścić twaróg, otartą skórkę z pomarańczy, cukier i jajko. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować do połączenia.Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód. Na górę wysypać żurawiny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Kolejnego dnia polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Polewa:70 g białej czekolady, posiekanej, roztopionej w kąpieli wodnejSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - AWW "Cheesecakes, baked and chilled".