ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Sernik z białą czekoladą i żurawinami

nazwa

Wykonanie

Połączenie słodyczy białej czekolady z cierpkimi żurawinami w ciężkiej, kremowej masie serowej. Sernik jest niewysoki, słodki i rozpływa się w ustach. Ech, co Wam będę pisać.. zjadłam najwięcej kawałków ;-).
Składniki na spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek pełnoziarnistych
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
130 g białej czekolady, posiekanej
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
150 - 200 g świeżych lub mrożonych żurawin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.
W misie mikera umieścić twaróg, otartą skórkę z pomarańczy, cukier i jajko. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować do połączenia.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód. Na górę wysypać żurawiny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).
Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Polewa:
70 g białej czekolady, posiekanej, roztopionej w kąpieli wodnej
Smacznego :-).
------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - AWW "Cheesecakes, baked and chilled".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-i-zurawinami