Wykonanie
Połączenie
słodyczy białej czekolady z cierpkimi
żurawinami w ciężkiej, kremowej
masie serowej. Sernik jest niewysoki, słodki i rozpływa się w ustach. Ech, co Wam
będę pisać.. zjadłam najwięcej kawałków ;-).Składniki na spód:120 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych
ciastek pełnoziarnistych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:400 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/4 szklanki (60 ml)
śmietany kremówki 30% lub 36%130 g
białej czekolady, posiekanej1 łyżeczka otartej skórki
pomarańczypół szklanki (110 g) drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko150 - 200 g świeżych lub mrożonych
żurawinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.W misie mikera umieścić
twaróg, otartą skórkę z
pomarańczy,
cukier i
jajko. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę
czekoladową i zmiksować do połączenia.Masę
serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód. Na górę wysypać
żurawiny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Kolejnego dnia polać
białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.Polewa:70 g
białej czekolady, posiekanej, roztopionej w kąpieli
wodnejSmacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - AWW "Cheesecakes, baked and chilled".