ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe z musztardą i majonezem

Kotlety schabowe z musztardą i majonezem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na obiad przygotowałam kotlety schabowe, moje chłopaki się śmieją, że jak jest na obiad schabowy to w domu święto. Fakt, nie przygotowuje ich zbyt często, ponieważ ciągle coś nowego gotuje. Ale i tym razem troszku nakombinowałam, bo posmarowałam kotlety musztardą i majonezem, przez co wyszły bardzo aromatyczne w smaku i soczyste. Kotlety podałam z surówką i ziemniakami a część wykorzystałam na kanapki. Ja już w pracy kawkę popijam. U nas strasznie wieje i zapowiadają śnieg i duży mróz. Jak na razie jest 2 stopnie na plusie a w nocy padał deszcz. W sumie ta pogoda jest zwariowana. Dbajcie o siebie bo panuje grypsko, dużo zdrówka i miłego dnia dla wszystkich.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 1 jajko + 3 łyżki mleka
- musztarda - u mnie Dijon
- 3 łyżki majonezu
- olej kokosowy do smażenia - od Woj-Len
Wykonanie:
Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Ja miałam dość duże plastry i jeszcze je przekroiłam na pół. Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony musztardą a z drugiej majonezem. Zostawiamy na dwie godziny, chowamy do lodówki.
W głębokim talerzu mieszamy widelcem jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Kotlety moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanej patelni, ja używam oleju kokosowego, ale możecie dać jaki macie, smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami czy ryżem, ja wykorzystałam kotlety także jako dodatek na kanapki.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/01/kotlety-schabowe-z-musztarda-i-majonezem.html