Wykonanie

Ostatnio na obiad przygotowałam kotlety
schabowe, moje chłopaki się
śmieją, że jak jest na obiad
schabowy to w domu święto. Fakt, nie przygotowuje ich zbyt często, ponieważ ciągle coś nowego gotuje. Ale i tym razem troszku nakombinowałam, bo posmarowałam kotlety
musztardą i
majonezem, przez co wyszły bardzo aromatyczne w smaku i soczyste. Kotlety podałam z surówką i
ziemniakami a część wykorzystałam na kanapki. Ja już w pracy
kawkę popijam. U nas strasznie wieje i zapowiadają śnieg i duży mróz. Jak na razie jest 2 stopnie na plusie a w nocy padał deszcz. W
sumie ta pogoda jest zwariowana. Dbajcie o siebie bo panuje grypsko, dużo zdrówka i miłego dnia dla wszystkich.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
schabu bez kości-
sól,
pieprz-
bułka tarta- 1
jajko + 3 łyżki
mleka-
musztarda - u mnie Dijon- 3 łyżki
majonezu-
olej kokosowy do smażenia - od Woj-LenWykonanie:
Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Ja miałam dość duże plastry i jeszcze je przekroiłam na pół. Kotlety przyprawiamy
solą i
pieprzem, smarujemy z jednej strony
musztardą a z drugiej
majonezem. Zostawiamy na dwie godziny, chowamy do lodówki.W głębokim talerzu mieszamy widelcem
jajko z
mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy
bułkę tartą. Kotlety moczymy w
jajku i obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej patelni, ja używam
oleju kokosowego, ale możecie dać jaki macie, smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką,
ziemniakami czy
ryżem, ja wykorzystałam kotlety także jako dodatek na kanapki.Smacznego.