Wykonanie
Potrawka z żołądków , potrafi wystraszyć nie jednego , niektórzy krzywią się już na samą myśl o zjedzeniu żołądków 😉 Cóż ja lubię
podroby , a niektóre nawet uwielbiam , jak serduszka , czy
wątróbkę . Nawet moje dzieciaki nimi nie gardzą , kochają serduszka drobiowe i potrawkę z żołądków , jakoś tylko do
wątróbki , nie
mogę ich przekonać . Dobrze przyrządzone żołądki są naprawdę przepyszne , podane z
makaronem i
szczypiorkiem .. uwierzcie , bajka 😉

Składniki na 4 osoby :1,5 kg
drobiowych żołądków ( mocno się
kurczą w gotowaniu )2 gałązki
selera naciowego4 -5
pieczarek50 ml słodkiej
śmietany2
kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy2 szklanki
wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję )1 ząbek
czosnkusól ,
pieprz do smaku1 łyżka klarowanego
masłamąka wymieszana z
woda do zagęszczenia sosu ( 1 duża, łyżka
mąki na trochę więcej niż pół szklanki
wody )pęczek
szczypiorku do posypania


Żołądki płukamy, oczyszczamy z wszelkich farfocli i kroimy na mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się jadło . Na
maśle , przesmażamy pokrojony w plasterki
seler naciowy z wyciśniętym ząbkiem
czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy
pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami
wody , dodając
kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając .


Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie , jeśli
woda zbytnio odparowała , można troszkę dolać . Nadal gotując , powoli mieszając , wlewamy
mąkę, rozrobioną w wodzie , do momentu aż sos będzie miał żądaną konsystencję ( tu już musicie sami zdecydować , jedni lubią gęste , inni rzadsze sosy 😉 ) . Na koniec dolewamy
śmietankę ,
pieprzymy do smaku i gotowe . Potrawkę z
drobiowych żołądków ,podajemy na gorąco do
ryżu ,
kaszy lub
makaronu , koniecznie posypaną
szczypiorkiem . Smacznego !