ßßß
Panpepato to ciasto włoskie wypiekanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przepełnione orzechami, migdałami i suszonymi owocami. Pachnące aromatycznymi przyprawami korzennymi. Dodatkowo smak podkręcony jest przez czarny pieprz, który dodawany jest w niemałej ilości. Zaletą tego ciasta jest to, że może być przygotowane nawet trzy tygodnie wcześniej. Trzeba je tylko owinąć folią i schować do lodówki.Składnikiorzechy laskowe, 100 gmigdały blanszowane, 100 gsuszone owoce (żurawina, morele, śliwki, figi), 200 gowoce kandyzowane, 50 gmiód, 1/2 szklankicukier brązowy, 3 łyżkimąka pszenna, 1/2 szklankikakao, 4 łyżkiczarny pieprz, 25 ziarengoździki, 10 sztukziarna kolendry, ½ łyżeczkimielony kardamon i cynamon, po ½ łyżeczkigałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkiSposób przygotowaniaOrzechy zalać wrzątkiem i obrać. Suszone i kandyzowane owoce grubo posiekać. Przyprawy zmielić lub utłuc w moździerzu. Orzechy, migdały i owoce wymieszać z mąką, 3 łyżkami kakao i przyprawami.Miód podgrzać z cukrem. Kiedy się rozpuści wymieszać z bakaliami. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Kiedy wystygnie posypać pozostałym kakao.Przepis pochodzi z blogu Stoliczku, nakryj się.