ßßß Cookit - przepis na Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Pulpety:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 garść płatków owsianych
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka maggi
sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
400 g miąższu z dyni
1 marchew
1 mały ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól, pieprz, maggi
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie. Dynię kroimy na drobne kawałki, siekamy chili, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy papryczki, cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy dynię, zalewamy ok. szklanką wody i dusimy, aż dynia zacznie się rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy wszystko 3-4 minuty. Podajemy z kaszą, posypane natką pietruszki.
Źródło:https://dobrazagrycha.wordpress.com/2016/12/03/pulpety-drobiowe-w-sosie-dyniowym-z-chilli