Wykonanie
Składniki:Pulpety:1 podwójna
pierś z kurczaka1 garść
płatków owsianych1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
maggisól,
pieprz,
słodka paprykaSos:400 g miąższu z dyni1
marchew1 mały
ziemniak1
cebula2 ząbki
czosnku2
papryczki chili2 łyżki
masłałyżka
olejusól,
pieprz,
maggiSposób przygotowania:
Marchew i
ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie.
Dynię kroimy na drobne kawałki, siekamy
chili,
cebulę i
czosnek. Na patelni rozgrzewamy
masło z olejem, wrzucamy papryczki,
cebulę i
czosnek. Po chwili dorzucamy
dynię, zalewamy ok. szklanką
wody i dusimy, aż
dynia zacznie się rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego
ziemniaka i
marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną
wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z
mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą
wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do
dyniowego sosu i gotujemy wszystko 3-4 minuty. Podajemy z
kaszą, posypane
natką pietruszki.