ßßß Cookit - przepis na Ciasto "U��dlenie pszczoďż˝y"

Ciasto "U��dlenie pszczo�y"

nazwa

Wykonanie

Ciasto o uroczej nazwie "Użądlenie pszczoły" to coś dla miłośników połączenia kruchego ciasta i masy budyniowej.
Tu dodatkowo jeszcze karmelizowanych płatków migdałów.
Nie jest to zupełne odwzorowanie oryginalnego
niemieckiego "Knuspriger Bienenstich",
bo zamieniłam ciasto drożdżowe na kruche,
ale zostało to co najistotniejsze dla tego ciasta i jego nazwy
- słodziutki jak miód, chrupiący wierzch ciasta połączony z waniliowym kremem.
Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm )
kruche ciasto:
400 g mąki tortowej
250 g zimnego masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową)
6 żółtek
2 szklanki mleka
220 ml śmietanki 30%
150 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła w temp. pokojowej
karmelizowane migdały:
70 g cukru pudru
70 g miodu
70 g śmietanki 30%
100 g masła
200 g płatków migdałów
Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę migdałową.
W garnuszku z grubym dnem umieścić miód, śmietankę, cukier i masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.
Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Przygotować krem:
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny budyń. Garnuszek z budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń.
Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała.
Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/11/Ciasto-Uzadlenie-pszczoly.html