ßßß
Listopad dla mnie pachnie jabłkami, orzechami, korzenną herbatą, wypiekami skandynawskimi... Jak wiewiórka gromadzę zapasy orzechów na zimę ;-). Taką babkę musiałam upiec. Pyszne nadzienie pekanowe z syropem klonowym zatopione w prostym cieście ucieranym. Czy może być coś lepszego niż słodka orzechowa niespodzianka podczas krojenia ciasta? Nie zawiedziecie się :-).Składniki na orzechowe nadzienie:75 g mąki pszennej30 g masła1 łyżeczka cynamonu150 g orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych125 ml syropu klonowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu umieścić mąkę i masło - rozetrzeć między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodać cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Wymieszać widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odłożyć.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej125 g masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 duże jajka250 ml kwaśnej śmietany 18%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykryć pozostałym ciastem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jeśli patyczek natrafo na nadzienie orzechowe będzie klejący). Wyjąć, wystudzić, podawać oprószoną dodatkowym cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Kitchen. Recipes from the heart of the home" Nigella Lawson.