ßßß
Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole.Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk .
Składniki:120g mąki pszennej150ml kwaśnej śmietany 18%50g roztopionego masła50g cukru50g suchego maku1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)
- do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy- na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką
- do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce- babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem.