ßßß Cookit - przepis na Babeczki śmietankowe z makiem

Babeczki śmietankowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek.
Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.
Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole.
Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk .
Składniki:
120g mąki pszennej
150ml kwaśnej śmietany 18%
50g roztopionego masła
50g cukru
50g suchego maku
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)
- do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie
- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką
- do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości
- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka
- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce
- babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/02/babeczki-smietankowe-z-makiem.html