Wykonanie
inspiracja przepisem ze strony King Arthur
Flour – klik!zaczyn:3/4 szklanki
wody*1,25 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej5 g świeżych
drożdżyciasto właściwe:15 g świeżych
drożdży3 średniej wielkości
marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)**2 szklanki
mąki pszennej 650- u mnie typ 500 (ewentualnie 1/4 szkl.
mąki więcej)1 kopiasta łyżka
brązowego cukru1 niepełna łyżeczka
solioraz:ciepła
woda do posmarowania bułeczekopcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek –
mak,
sezam,
siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich
trzech)Przygotowanie zaczynu:5 g
drożdży rozpuścić w wodzie, dodać
mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin.Ciasto właściwe:
Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie,
marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzićDo zaczynu dodać pokruszone
drożdże,
marchewkę, 2 szklanki
mąki pszennej 650,
cukier brązowy i
sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej
mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od rękiZagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej
olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętośćWyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180*C.Wyrośnięte bułeczki posmarować
wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami.Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut.* szklanka w tym przepisie, to 250 mlMoje uwagi :Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12
bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że
bułki są lepsze.
Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może
wina mąki.A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane
wodą :(