Wykonanie
Są takie proste i smaczne, zwłaszcza na ciepło. Kiedy nie chce mi się iść do sklepu rano, a mam ochotę na świeże
bułki, to robię je sama. Nie wymagają zakwasu a jedynie
drożdży. Sami się przekonajcie!Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- szczypta
soli- 1/2 kostki
drożdży- ciepła
woda - tyle ile zabierze
mąka- 1 łyżka
brązowego cukruPrzygotowanie:Do malaksera wkładam wszystkie składniki z wyjątkiem
wody, miksuje. Dolewam
wody miksując cały czas. Jeżeli
zrobi się Wam za wilgotne ciasto to dodajecie
mąki. Kiedy składniki się połączą, przekładam je do miski, smaruje ręce
mąką i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie na blachę kładę papier do pieczenia. Formuje niewielki kulki z ciasta i kładę w sporych odległościach od siebie ponieważ ciasto jeszcze wyrośnie podczas pieczenia. Nastawiam piec na 200 stopni - u mnie funkcja
Chleb i
Bułki ale jeżeli nie macie to może być termoobieg lub grzanie górne i dolne. Piekę około 30-40 minut.