ßßß
Szybka sałatka na śniadanie, kolację, imprezę ? proszę bardzo. Jej przygotowanie zajmie wam naprawdę kilka chwil. A smakuje naprawdę wspaniale. Do jej przygotowania użyjcie ulubionej szynki.Taka sałatka super pasuje na wszystkie imprezy, spotkania rodzinne, na śniadanie, na kolację i do pracy. Ryż jest takim produktem, z którego wyczarujecie wspaniałe dania. Zostawiam wam przepis a ja biegnę do pracy. Czeka mnie jeszcze dzisiaj podróż do Warszawy a wieczorek kolacja z okazji 10 urodzin Kuchni+. Miłego dnia wam życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g ryżu - użyłam paraboloid- 400 g szynki - użyłam szynki z wiejskiej wędzarni- 200 g sera żółtego- puszka kukurydzy- 1 papryka czerwona- mały majonez- sól, pieprz- 5 ogórków konserwowych- pół łyżeczki curry- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżki posiekanego poraWykonanie:Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, wystudzić. Szynkę pokroić na plastry a następnie na słupki. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Do miski wrzucamy ryż, pokrojoną szynkę, ser. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki konserwowe. Następnie dodajemy natkę pietruszki oraz por.Majonez mieszamy z solą i pieprzem oraz curry i dodajemy do sałatki, mieszamy. Schładzamy przed podaniem. Taka sałatka super się sprawdzi na imprezie, spotkaniu rodzinnym. Możemy ją przygotować na śniadanie, na kolację lub zabrać ze sobą do pracy.Smacznego.