ßßß Cookit - przepis na Duże ciastka z kawałkami czekolady i orzechami

Duże ciastka z kawałkami czekolady i orzechami

nazwa

Wykonanie

Gdy za oknem buro i ponuro, nie masz na nic ochoty, jest ci smutno, jest ci źle nic tak nie poprawi humoru jak pieczenie ciasteczek. Ta czynność ma w sobie coś magicznego, tak uwierzcie. Ja uwielbiam piec ciasteczka i średnio piekę je co najmniej raz w tygodniu. Piekę różne ciasteczka, małe i duże, z czekoladą, orzechami, bakaliami. Zawsze coś się w kuchni znajdzie, aby dorzucić do ciasteczek. A jak one smakują. Te ciasteczka - duże z kawałkami czekolady i orzechów rozgonią wszystkie smuteczki, a jak smakują, mniam mówię wam rewelacja. To chyba jedne z najlepszych ciasteczek jakie do tej pory upiekłam. Koniecznie takie zróbcie, samo przygotowanie to dosłownie kilka chwil, tak samo pieczenie. Mniam, po prostu mniam.
Zapraszam, skusicie się na ciasteczko :-)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 380 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka czubata)
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 60 g różnych orzechów (nerkowce, orzechy brazylijskie, pekan)
Wykonanie:
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i wszystko razem miksujemy. Dodajemy jajka i ponownie mieszamy mikserem. Jak składniki się połączą to dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy, ale już łyżką. Dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę mleczną i białą i ponownie mieszamy, ale już najlepiej rękami.Orzechy możecie dać jakie akurat macie w domu, czekolada może być także gorzka.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół.
Z ciasta lepimy 16 kulek, wielkość takiej dużej okrągłej śliwki, kulki spłaszczamy tworząc placek, układamy nasze ciasteczka na blaszce, 16 sztuk spokojnie się zmieści na jednej.
Orzechy kroimy na kawałki, wbijamy je w każde ciasteczko. Ciastka pieczemy 15 minut, następnie je wyciągamy i zostawiamy 5 minut na blaszce, potem przekładamy na kratkę, aby całkowicie wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, oczywiście jak doczekają. Super smakują takie jeszcze lekko ciepłe, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Mniam jakie one są pyszne.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/10/duze-ciastka-z-kawakami-czekolady-i.html