Wykonanie

Czas na jesienne, pyszne ciasto z
dynią i
jabłkami :)Składniki :34 dag obranej dyni1/2 kg
jabłek20 dag
masła20 dag
cukru3
jajka25 dag
mąki3/4 małego opakowania
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka5 dag
cukru brązowego+ 2 łyżki5 dag
orzechów włoskich
Przygotowanie :Obraną
dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach,
jabłka ze skórką kroimy na grube plastry, na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy kolejno
jajka i ciągle ucieramy
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy
maślano-jajecznejWlewamy
mleko i dobrze razem miksujemyPod koniec dodajemy startą
dynięBlachę o średnicy 25 cm smarujemy
masłem i i posypujemy
mąkąWykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie
jabłkami, delikatnie wciskając w ciastoPlacek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min.W tym czasie robimy kruszonkę
orzechową: topimy 5 dag
brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane
orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami
brązowego cukruPieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z
bitą śmietaną.

przepis znalazłam tu

Moje uwagi :- karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka, ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych
orzechów byłaby wystarczająca,- jeśli
dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne.