Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu , mocno
czekoladowe i w brew pozorom lekko słodkie , wilgotne ciasto z całymi
jabłkami.
Idealne do szklanki
mleka ,
kakao czy nawet popołudniowej
kawy lub
herbaty.

Składniki na dużą keksówkę:
200 ml
mleka150g.
masła 82%
3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao100 g.
czekolady mlecznej3
jajka300 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 małe
jabłkasok z cytrynycukier pudermasło+
bułka do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z
masłem ,
cukrem ,
kakao oraz
czekoladą do rozpuszczenia się składników.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijamy.
Mąkę ,
sodę oraz proszek to pieczenia wsypujemy do miski , dodajemy
jajka oraz
czekoladowe mleko.
Całość miksujemy.
Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne , skrapiamy
sokiem z cytryny.
Keksówkę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy masę , wkładamy
jabłka.
Pieczemy ok.40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Odstawiamy do ostudzenia , oprószamy
cukrem pudrem.







Smacznego