ßßß
Składniki na dużą keksówkę:200 ml mleka150g. masła 82%3 łyżki cukru3 łyżki kakao100 g. czekolady mlecznej3 jajka300 g mąki pszennej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 małe jabłkasok z cytrynycukier pudermasło+ bułka do wysmarowania keksówkiPrzygotowanie:Mleko gotujemy z masłem , cukrem , kakao oraz czekoladą do rozpuszczenia się składników.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Jajka ubijamy.Mąkę , sodę oraz proszek to pieczenia wsypujemy do miski , dodajemy jajka oraz czekoladowe mleko.Całość miksujemy.Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne , skrapiamy sokiem z cytryny.Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Przelewamy masę , wkładamy jabłka.Pieczemy ok.40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Odstawiamy do ostudzenia , oprószamy cukrem pudrem.





Smacznego