Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zapiekanka makaronowaZapiekanka z
ziemniaków,
sera ... »Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się
smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem
orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.Składniki na ciasto kruche;4 szklanki
mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol200 g
margaryny4
żółtka + pół szklanki
ksylitolu zmielonego Kłos -Pol4
białka + 1 szklanka zmielonego
ksylitolu Kłos Pol1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g gęstego
jogurtu naturalnego typu greckiDodatkowo:1 kg
śliwek węgierek150 g
orzechów włoskich ( zmielonych)150 d
ksylitolu Kłos PolKrok 1
Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje
żółtka,
ksylitol ,
margarynę,
jogurt oraz
proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).Krok 2
Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję
ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai
śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół ciasto , widać na zdjęciu).Krok 3
Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie
potem dodajcie do uprażonych
śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).Krok 4Wykładamy ostudzone i przetarte
śliwki z mielonymi
orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).Krok 5Ubijamy
białka z
ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze
śliwki z
orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite
białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.
czwartek, 06 października 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyKawowa pianka na krakersach i
kremie śmietankowymCiasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z
kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo
kawa tak
kawa proszę Państwa.SmakoszeSzarlotka z
żurawinąJabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki mJabłecznik bezglutenowyPostanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziałaKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter