ßßß Cookit - przepis na ďż˝liwkowo orzechowa pokusa

�liwkowo orzechowa pokusa

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka z ziemniaków, sera ... »
Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.
Składniki na ciasto kruche;
4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol
200 g margaryny
4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol
4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gęstego jogurtu naturalnego typu grecki
Dodatkowo:
1 kg śliwek węgierek
150 g orzechów włoskich ( zmielonych)
150 d ksylitolu Kłos Pol
Krok 1
Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).
Krok 2
Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół ciasto , widać na zdjęciu).
Krok 3
Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).
Krok 4
Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).
Krok 5
Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.
czwartek, 06 października 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa.Smakosze
Szarlotka z żurawiną
Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki m
Jabłecznik bezglutenowy
Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/10/Sliwkowo-orzechowa-pokusa.html