Wykonanie
30 Wrz
Dzisiejszy post dotyczy niekoniecznie nowego miejsca na krakowskiej
mapie kulinarnej, ale zapewne nadal nieznanego wielu miłośnikom dobrej kuchni. W ubiegłym tygodniu miałam okazję przełamać zimny i wietrzny początek jesieni ostatnimi promykami słońca ukrytymi w przytulnym lokalu z brazylijską kuchnią – Carioca przy ulicy Krupniczej 6 .
Oprócz ciekawej historii związanej z kuchnią
kraju 1000
owoców i ostatnio coraz modniejszego superfood, mieliśmy okazję przejść przez poszczególne charakterystyczne smaki kuchni brazylijskiej. Gospodarzom podczas jednego wieczoru świetnie udało się uchwycić esencję kuchni, która należy do dość różnorodnych z uwagi na połączenie smaków i tradycji kulinarnych Indian, Portugalczyków, Afrykańskich niewolników oraz emigrantów z
krajów takich jak Włochy, Hiszpania czy Japonia.Podczas spotkania dominowały takie składniki dań, jak:
owoce morza,
maniok oraz farofa (prażona posypka z
mąki z
manioku),
olej dendê,
jagody açaí czy maracujá . A wszystko to wraz z towarzyszącym brazylijskim
winem i tradycyjnym koktajlem Caipirinha .Na zdjęciu na górze: Moqueca („gulasz” z
dorszem,
krewetkami,
pomidorami,
papryką i
cebulą, przyrządzany z dodatkiem
mleczka kokosowego i
oleju dendê)
Powyżej: Pão de Queijo (
serowe bułeczki z
mąki z
manioku), Mini Coxinha de Frango (ciast0 parzone, nadziewane
kurczakiem i kremowym
serkiem), Casquinha de Siri (
kraby z
pomidorami,
mleczkiem kokosowym i
olejem dendê, zapiekane pod
parmezanem i farofą)
Powyżej: Picanha (
stek z udźca wołowego z okrywą tłuszczową), Espetinho de coração de frango (szaszłyk z kurzych
serc owiniętych
boczkiem), frytki z
maniokuDotychczas nie udało mi się zawitać do
Brazylii. Natomiast kuchnia zaprezentowana przez Cariocę zachwyciła mnie różnorodnością smaków i połączeniami składników nietypowymi dla wielu europejskich kuchni.
Powyżej: Mus z Maracujá –
śmietankowy mus z
marakuiZdecydowanym plusem lokalu jest też zachowanie przytulnej atmosfery i chęci podzielenia się
Brazylią nie tylko poprzez dania ale również wnętrze i atmosferę. Patrząc na ostatnio dominujący styl minimalistyczny i postindustrialny w nowo otwieranych lokalach, ciepła atmosfera Carioca zachęca do zatrzymania się tam na dłużej a Mus z Maracujá, Moqueca czy Espetinho de coração de frango to mocne powody, dla których warto odwiedzać to miejsce regularnie.Zainteresowanych zapraszam na Krupniczą 6 oraz na:stronę lokalu,profil na Facebooku .Pozdrawiam!Gosia← Witaj jesień!
Pora na domową nutellę