Wykonanie

Bardzo lubimy jeść
ziemniaki, i nie potrzebujemy do nich zbyt wiele dodatków. Same w sobie są pyszne i mogą być daniem. A już pieczone smakują wspaniale. Tak sobie pomyślałam, że zrobię
ziemniaki pieczone w panierce. Do
bułki tartej dodałam twardy
ser grana padano, świetnie się sprawdzi także
parmezan. Oczywiście można przygotować do
ziemniaków jakiegoś kotlecika czy surówkę, ja zrobiłam
sos czosnkowy z
jogurtu naturalnego gęstego z
czosnkiem i
koperkiem.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 2 łyżki
oleju rzepakowego (Woj-Len)-
sól,
pieprz- 2 łyżki
bułki tartej- 2 łyżki startego
twardego sera - u mnie
grana padanoWykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, jak macie duże
ziemniaki to na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka z
wodą i łyżeczką
soli i podgotowujemy - tak po zagotowaniu
wody około 10 minut wystarczy. Odcedzamy i odstawiamy, aby przestygły.W miseczce mieszamy
bułkę tartą z
serem, odrobiną
pieprzu i
soli.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko
olejem. Każdego
ziemniaka również smarujemy
olejem - można to zrobić pędzelkiem lub po prostu rękami. Posmarowane
ziemniaki obtaczamy w panierce i układamy na blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.Smacznego.
