ßßß
Bardzo lubimy jeść ziemniaki, i nie potrzebujemy do nich zbyt wiele dodatków. Same w sobie są pyszne i mogą być daniem. A już pieczone smakują wspaniale. Tak sobie pomyślałam, że zrobię ziemniaki pieczone w panierce. Do bułki tartej dodałam twardy ser grana padano, świetnie się sprawdzi także parmezan. Oczywiście można przygotować do ziemniaków jakiegoś kotlecika czy surówkę, ja zrobiłam sos czosnkowy z jogurtu naturalnego gęstego z czosnkiem i koperkiem.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)- sól, pieprz- 2 łyżki bułki tartej- 2 łyżki startego twardego sera - u mnie grana padanoWykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, jak macie duże ziemniaki to na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka z wodą i łyżeczką soli i podgotowujemy - tak po zagotowaniu wody około 10 minut wystarczy. Odcedzamy i odstawiamy, aby przestygły.W miseczce mieszamy bułkę tartą z serem, odrobiną pieprzu i soli.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko olejem. Każdego ziemniaka również smarujemy olejem - można to zrobić pędzelkiem lub po prostu rękami. Posmarowane ziemniaki obtaczamy w panierce i układamy na blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.Smacznego.