Wykonanie

Jest, moja ukochana
cukinia, pysznie się uśmiecha na straganach i warzywniakach. Teraz jak jest taka młodziutka jest najlepsza, nie trzeba jej obierać ze skóry, która jest miękka. Przerabiam ją w kuchni w dużych ilościach, jest pysznym warzywem i ma mało kalorii. Naprawdę nadaje się do wielu dań, może być przygotowana w towarzystwie innych warzyw,
mięsa, czy samodzielnie. Możliwości jest wiele. Ja tym razem upiekłam
cukinię w piekarniku w towarzystwie
bułki tartej i
sera. Wpis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, serdecznie was zapraszam do udziału i korzystania z przepisów.Zapraszam :-)Składniki:- 2 średnie
cukinie - u mnie zielona i żółta- 80 g
twardego sera - u mnie
grana padano- 4 łyżki
bułki tartej-
sól- 2 łyżki
oleju rzepakowego (Woj-Len)Wykonanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kawałki i wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut.
Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W głębokim talerzu mieszamy
bułkę tartą z 30 g
sera żółtego.
Cukinie obtaczamy w panierce, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy do
olejem, układamy nasze obtoczone
cukinie i polewamy resztą
oleju.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie posypujemy resztą
sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.Smacznego.
