ßßß
Jest, moja ukochana cukinia, pysznie się uśmiecha na straganach i warzywniakach. Teraz jak jest taka młodziutka jest najlepsza, nie trzeba jej obierać ze skóry, która jest miękka. Przerabiam ją w kuchni w dużych ilościach, jest pysznym warzywem i ma mało kalorii. Naprawdę nadaje się do wielu dań, może być przygotowana w towarzystwie innych warzyw, mięsa, czy samodzielnie. Możliwości jest wiele. Ja tym razem upiekłam cukinię w piekarniku w towarzystwie bułki tartej i sera. Wpis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, serdecznie was zapraszam do udziału i korzystania z przepisów.Zapraszam :-)Składniki:- 2 średnie cukinie - u mnie zielona i żółta- 80 g twardego sera - u mnie grana padano- 4 łyżki bułki tartej- sól- 2 łyżki oleju rzepakowego (Woj-Len)Wykonanie:Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kawałki i wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 20 minut.Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z 30 g sera żółtego. Cukinie obtaczamy w panierce, na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy do olejem, układamy nasze obtoczone cukinie i polewamy resztą oleju.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie posypujemy resztą sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.Smacznego.