Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja czasami mam na coś ochotę. Na coś bardziej konkretnego, czyli nic na słodko a zarazem na coś szybkiego i lekkiego. Tym wszystkim założeniom sprosta panierowana
cukinia. Pyszne proste i bajecznie szybkie.Składniki:-
Cukinia - ilość i wielkość zależy od apetytu i chętnych do konsumpcji-
Jajka - do panierki, w razie czego można dobić kolejne-
Bułka tarta-
Sól-
Olej do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinie myjemy i obieramy a następnie kroimy w plastry około 5 mm grubości. Pokrojoną
cukinię maczamy w roztrzepanym z
solą jajku a następnie obtaczamy w
bułce tartej aby znowu zamoczyć w
jajku i raz jeszcze obtoczyć w
bułce tartej. Dzięki temu panierka będzie gruba i pyszna, jeśli jednak wolicie taką cieniutką to nie ma potrzeby 2
razy obtaczać w
bułce. Opanierowane
cukinie kładziemy na rozgrzany
olej i smażymy z obu stron aż panierka
zrobi się chrupiąca a
cukinia zmięknie. Podajemy zaraz po przygotowaniu wcześniej odsączając nadmiar tłuszczu w papierowy ręcznik. Niewykorzystane
jajko i
bułkę możemy połączyć, wymieszać i na koniec usmażyć tak zwaną bułczankę. Smacznego.