ßßß Cookit - przepis na Cukinia w panierce

Cukinia w panierce

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy ale ja czasami mam na coś ochotę. Na coś bardziej konkretnego, czyli nic na słodko a zarazem na coś szybkiego i lekkiego. Tym wszystkim założeniom sprosta panierowana cukinia. Pyszne proste i bajecznie szybkie.
Składniki:
- Cukinia - ilość i wielkość zależy od apetytu i chętnych do konsumpcji
- Jajka - do panierki, w razie czego można dobić kolejne
- Bułka tarta
- Sól
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i obieramy a następnie kroimy w plastry około 5 mm grubości. Pokrojoną cukinię maczamy w roztrzepanym z solą jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej aby znowu zamoczyć w jajku i raz jeszcze obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu panierka będzie gruba i pyszna, jeśli jednak wolicie taką cieniutką to nie ma potrzeby 2 razy obtaczać w bułce. Opanierowane cukinie kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron aż panierka zrobi się chrupiąca a cukinia zmięknie. Podajemy zaraz po przygotowaniu wcześniej odsączając nadmiar tłuszczu w papierowy ręcznik. Niewykorzystane jajko i bułkę możemy połączyć, wymieszać i na koniec usmażyć tak zwaną bułczankę. Smacznego.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/08/cukinia-w-panierce.html