Wykonanie
« SynyksySzarlotka Ewy Wachowicz »Wywodzący się z kuchni Meksykańskiej pyszny, aromatyczny
ryż, którego przygotowanie ogranicza się do pocięcia
cebuli i wymieszaniu pozostałych składników. Resztę wykonuje za nas piekarnik a my w tym czasie możemy przygotować surówkę,
sałatkę, mięsiwo, kotlety wegetariańskie, wegańskie... świetnie również będzie smakował sam w sobie. Przepis z africanbites.com .

Składniki :1 średnia posiekana
cebuli320 g
sosu pomidorowego ( użyłam passaty pomidorowej )1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub innego3 szklanki
ryżu2 łyżeczki sproszkowanego
bulionu np. takiego z kostki ( pominęłam, dałam więcej niżej wymienionych przypraw )2 łyżeczki
soli lub do smaku1 łyżka
słodkiej papryki w proszku1 łyżka
czosnku mielonego4 szklanki
bulionu z kurczaka, warzywnego lub
wody1 łyżeczka
pieprzu1 i 1/2 łyżeczki
kminku3/4 łyżeczki mielonego
chilli lub 1 łyżeczka mielonego
pieprzu jalapeño ( jeśli dzieci będą jadły pominąć ten składnik. Ja pominęłam )Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.W dużym naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie wyżej wymienione składniki. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut. Następnie ostrożnie ściągamy folię.
Ryż przemieszać widelcem.* Z podanej porcji wychodzi pokaźna ilość. Ja robiłam z połowy i wystarczyło mi na 2 dni na obiad dla 2 dorosłych i 1 dziecka. Serwowałam
ryż jako dodatek do mięsiwa :)Smacznego :)

poniedziałek, 19 września 2016, kuchennefascynacjepoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisyKremowa zupa z
kurczakiem i
ryżemKolejna w repertuarze pyszna, kremowa, syta zupa tym razem z dodatkiem
ryżu. Jak poprzedniczki i ta wpisuje się w stałe menu obiadów. Bardzo gorąco polecam !!!Zupa z
soczewicy,
pomidorów z dodatkiem chorizoBardzo smaczna, treściwa zupa idealnie współgrająca z dodatkiem podsmażonego na chrupko chorizo. Rozgrzewająca dlatego świetnie się wpisze w jesienne menu :) PrChorizo paellaSzybka w przygotowaniu, pożywna, smaczna. Przepis Donny Hay . Składniki : ( na dwie spore porcje lub 3 umiarkowane ) 1 łyżka
oliwy 2 ząbki
czosnku pocięte naMiseczki z
kurczakiem chili, warzywami i
ryżemMiseczka lub duża micha - każdy może nałożyć sobie taką porcję, na jaką ma ochotę. Bez względu na rozmiar, jest ona kluczowa: na dole układamy
ryż, a na
ryżu wsTaco Rice, Takoraisu, czyli japoński
ryż z
wołowiną w stylu tacoTaco Rice to najpopularniejsze danie japońskiego rejonu Okinawa. Stworzył je w 1984 roku Matsuzo Gibo dla swych dwóch restauracji. Jest ono nie tylko łatwe w pKomentarze