ßßß
Składniki:2-3 porcje250 g ugotowanego makaronu, u mnie świeże pappardelle100 ml wody od makaronu1 opakowanie sera fetagarść posiekanej mięty i pietruszki1 łyżka oliwy z oliweksól i czarny pieprz, grubomielony1 łyżka soli250 g sera mascarponeotarta skórka z połowy cytryny2 łyżki włoskich orzechówgarść rukoli
Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami.