Wykonanie
Makaron z
bobem,
feta i
miętąMakaron z
bobem,
feta i
miętą…Niektóre potrawy są tak proste, że czasami wystarczy wszystkie składniki wymieszać, ugotować
makaron, a
potem nazwać przepis
makaron z
bobem,
feta i
miętą.
Mięta na moim balkonie obrodziła zresztą jak wszystkie
zioła. Przekonałam się, że
mięta świetnie pasuje nie tylko z
zielonym groszkiem ale również i z
bobem . Ten sposób na
makaron jest dawno przeze mnie wypróbowany. Niezmiernie polecam. Oczywiście możecie wybrać dowolny
makaronem. Ja akurat miałam paczkę świeżego pappardelle .

Składniki:2-3 porcje250 g ugotowanego
makaronu, u mnie świeże pappardelle100 ml
wody od
makaronu1 opakowanie
sera fetagarść posiekanej
mięty i
pietruszki1 łyżka
oliwy z oliweksól i
czarny pieprz, grubomielony1 łyżka
soli250 g
sera mascarponeotarta skórka z połowy
cytryny2 łyżki
włoskich orzechówgarść
rukoli
Ugotuj
makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml
wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony
makaron z
oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść
mascarpone w małym garnku. Dodaj
wodę, posiekaną
pietruszkę i
miętę, dopraw
solą,
pieprzem i otartą
skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz
bób i część pokruszonej
feta. Zagotuj sos. Podziel
makaron na talerze na przemian z
rukolą i polej obficie sosem. Posyp
orzechami.